BIHAMK/ U pojedinim dijelovima zemlje počinje školska godina, povećan broj djece na saobraćajnicama…

Danas počinje nova školska godina i očekuje se povećan broj djece na saobraćajnicama. Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju, posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola.

Brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h. Iz BIHAMK-a podsjećaju roditelje da ako voze svoju djecu do škole, da treba da  ih vežu sigurnosnim pojasevima. Djeca visine do 150 cm moraju sjediti na podmetaču (boosteru) kako im pojas ne bi prelazio preko lica. Zabranjeno je djeci ispod 12 godina da sjede na suvozačkom sjedištu. Đacima preporuka da prate i poštuju saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze). 

U jutarnjim satima na dionicama u višim planinskim predjelima smanjena je vidljivost, zbog magle. U tim područjima kolovoz je mokar, dok se u većem dijelu zemlje saobraća po suhom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila. 

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Čemerno (Tjentište-Gacko) saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

I dalje se u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća bez zastoja, dok se u vremenu od 20 do 5 sati  kroz tunel saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Srebrenik-Orašje i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna, saopćava BIHAMK.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Srebrenik-Orašje (u naselju Ćehaje), zbog izgradnje kružne raskrsnice, u vremenu od 07 do 16 sati saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-4
Tuzla-Kalesija,zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se u vremenu od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.

M-6
Grude-Ljubuški (izlaz iz Gruda), zbog izgradnje kružnog toka saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-16
Livno-Šuica (Stežanj-Trivunova krivina), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene kraće obustave.

M-17
Konjic-Jablanica, zbog radova u tunelu Crnaja u noćnim satima (20-05 sati) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Modriča-Bosanski Šamac (Modriča-Crkvina), zbog izvođenja neophodnih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se preko Gradačca.

M-17.3
Hutovo-Stolac, zbog radova u mjestu Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

M-20
Tjentište-Gacko, zbog radova u tunelu Čemerno saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Dolac-Lager-Ovnak, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u mjestu Guča Gora. Alternativni pravac je kroz naselje Guča Gora (iza crkve)- prema naselju Maline.

R-415 Jezero-Šipovo, zbog sanacionih radova moguće su povremene obustave saobraćaja od 07 do 17 sati, po potrebi, u trajanju do jedan sat. 

R-426 Hutovo-Ravno (Velja Međa-Trnčina), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene obustave.

R-445 Kakanj-Visoko, Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta R-445 BP„Mušinbegović-BP „HIFA“. 

R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.

R-460 Gradačac-Gračanica (Srnice Gornje-Doborovci), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično.

R-466 Ćatići-Kraljeva Sutjeska, zbog radova na izgradnji mosta preko rijeke Trstionice u Kraljevoj Sutjesci putnička vozila saobraćaju jednom trakom naizmjenično, dok se teretna vozila preusmjeravaju na dionicu Kakanj-Tršće-Ponijeri.

KANTON SARAJEVO
-Zbog obilježavanja 29.godišnjice formiranja 1.korpusa Armije Bosne i Hercegovine, danas od 17 sati do 21 sati kroz ulicu Širokac saobraćat će se jednosmjerno na način da se vozila koja dolaze iz pravca naselja Vratnik usmjeravaju prema ulici Jekovac.

– Zbog sanacionih radova obustavlja se saobraćaj u ulici Skendera Kulenovića (Vogošća) od spoja sa magistralnim putem M-18 do spoja sa ulicom Remzije Veje u dužini od 90 metara.

– Zbog sanacionih radova od 07:30 do 16:30 sati obustavlja se saobraćaj u naselju Nahorevo, na dionici Muharemovići-Nahorevo.

– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže u ulici dr.Halid bega Hrasnice, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, u vremenu od 08 do 18:00 sati, etapno se obustavlja saobraćaj u ulici Jukićeva.

– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Vrbovska, Čadordžina, Zaima Šarca, Hamdije Kreševljakovića, Tepebašina, Zlatnih Ljiljana (Hadžići), Marka Marulića, Skenderpašina, Adema Buće, Smaila Šikala i Safeta Zajke.

MOSTAR
-Zbog radova za saobraćaj je zatvoren dio ulice Kralja Tomislava (Avenija), od raskrsnice ulica Rudarska i Kneza Višeslava-vrh Avenije do raskrsnice sa ulicom Stjepana Radića.

(FENA) B.D.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU