Britanija odobrila vakcinu protiv koronavirusa od Pfizera/BioNTech

Velika Britanija postala je prva zemlja koja je odobrila vakcinu za borbu protiv pandemije koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech

Britanski regulator kazao je kako je ova vakcina 95% sigurna u zaštiti protiv oboljenja Covid-19 uzrokovanog virusom korona i spremna je za upotrebu.

Imunizacija bi trebala započeti do naredne sedmice, i to prvo za rizične grupe.

Velika Britanija je več naručila 40 miliona doza ove vakcine, što je dovoljno za vakcinisanje 20 miliona osoba.

O vakcini

Pfizer i BioNTech ranije su izvijestili o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalne vakcine protiv Covida 19.

BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za vakcinu Covid-19 koji se ocjenjuju kao dio programa vakcina Pfizera i BioNTech-a.

U SAD se provodi nasumično, placebo kontrolirano, ispitivanje faze I/II kako bi se procijenila sigurnost, podnošljivost i imunogenost eskalirajućih nivoa doze BNT162b1.

Za početni dio studije bilo je upisano 45 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55 godina. Preliminarni podaci dobiveni su od 24 sudionika koji su dobili dvije injekcije od 10 mg i 30 mg, 12 ispitanika koji su imali jednu injekciju od 100 mg i devet osoba koje su primile dvije doze placeba.

Rezultati su pokazali da se kandidat za vakcinu može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

Izvršni direktor BioNTech-a i suosnivač Ugur Sahin izjavio je:

Preliminarni podaci su ohrabrujući jer daju početni signal da je BNT162b1 usmjeren na RBD SARS-CoV-2 u stanju proizvesti neutralizirajući odgovor antitijela kod ljudi na ili iznad nivoa opaženih u oporavi seruma i to čini pri relativno niskim dozama.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU