Brze krofne uz ovaj jednostavni recept koje ćete morati iznova praviti
Sastojci koji su vam potrebni za ovu slasticu:
- 2 jaja
- 5 kašika šećera
- 250 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 600 g brašna
- 6 velikih kašika jogurta
- ulje za prženje
- kristal šećer za uvaljati
Priprema brzih krofnih
Mikserom izmiksati jaja sa šećerom, pa im dodati mlijeko sve miksajući na srednjoj brzini, pa polako dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo, ali ne kikserom više raditi, mješati sa drvenom kuhaćom i na samom kraju jogurt.
Izručiti tjesto na pobrašnjenu površinu, oko 50-100 g brašna te izrađivati toliko da se tjesto prestane ljepiti. Neka vas ne brine što je mekano, treba tako biti, jer da je tvrđe i krofne bi bile tvrde nakon pečenja.
Sad tjesto razviti, posipati po potrebi sa brašnom, razviti 1-1, 5 cm i vaditi manjom modlom krofne koje ćete stavljati na salvetu, dok se sve tjesto ne utroši. Zagrijati u većoj posudi ulje (može i frituza).
Pržiti krofne dok ne porumene sa svih strana, ne dobiju finu braonkastu boju. Opet ih stavljati na kuhinjsku krpu, i pokriti dok se sve krofne ne isprže. Gotove uvaljivati u kristal sećer, ili po zelji.
(Preuzeto sa: radosno.com)
..