Čaj od peršina – zašto je dobar i koliko dugo ga piti

Čaj od peršina i koja su njegova ljekovita svojstva?

Peršin većina nas zna kao biljku koju koristimo kao začin za poboljšanje okusa u jelima, osobito u juhama ili varivima. Možda niste znali, ali još se i u staroj Grčkoj peršin koristio kao lijek, primarno za detoksikaciju tijela nakon njihovih večera. Peršin se od svojeg nastanka smatra biljkom koja je eliksir vitalnosti. Danas se on smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova radi svojih bogatih svojstva vitaminima A, E, C. Navedeni vitamini pomažu u očuvanju našeg vida, potiču rast i čine našu kosu ljepšom, poboljšava naše pamćenje i isto tako jača imunitet.

Isto tako peršin je bogat i bakrom koji je važan za zdravlje naših zubiju i kostiju. U sebi također sadrži minerale u obliku željeza, kalcija, kalija, magnezija i mangana. Svi navedeni minerali pridonose dobroj krvnoj slici, jačim i otpornijim kostima, služe za opuštanje mišića i regeneraciju ligamenata te hrskavica. Nije niti čudo da se ovako djelotvorna biljka danas koristi i za čaj. Za što je dobar čaj od peršina? Čaj od peršina ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam, ali danas se najčešće koristi ako osoba ima problema s infekcijama urinarnog trakta ili s bakterijom zvanom Escherichia coli.

Čaj od peršina kako se radi i za što se koristi?

Mnogi čajevi koji se danas koriste za mršavljenje u sebi sadrže peršin radi njegovog diuretičkog djelovanja. Ako možda želite izgubiti par kilograma s navedenim čajem, tada je bitno kombinirati ga s pravilnom prehranom i dobrim planom tjelovježbe. Čaj od peršina se ne preporučuje za svakodnevnu upotrebu i njegova primarna svrha je liječenje upala. Uz peršin možete dodati i limun kako bi ste uspješno očistiti svoj organizam od toksina i poboljšali svoju cirkulaciju. Kako se priprema navedeni čaj? U lončić je potrebno uliti pola litre vode i pustiti da zakuha.

Nakon što voda zakipi potrebno je dodati dvije male žličice svježe narezanog peršina, ili pola šake peršina i pustiti da se kuha u vodi 3 do 5 minuta. Čaj je potrebno zatim procijediti i servirati. Čaj se može piti topao ili ohlađen, isto tako može se piti u bilo koje doba dana. Za što se koristi čaj od peršina? U našoj tradicionalnoj medicini on se koristi za: Otklanjanje lošeg zadaha, u liječenju anemije, za ublažavanje menstrualnih bolova i neredovitih menstruacija, za smanjenje povišenog tlaka, za brži oporavak od prehlade ili virusnih infekcija, poznat je i kao snažan antioksidans.

Čaj od peršina i koje su njegove nuspojave?

Čaj od peršina kao i svaki drugi čaj može izazvati negativne učinke ili nuspojave ukoliko se pretjerano konzumira. Kod navedenog čaja bitno je biti umjeren i slijediti upute vezane za njegovu konzumaciju. Dojilje i trudnice bi najviše trebale paziti kod čaja od peršina jer može izazvati pobačaj. Trudnicama se zapravo ne preporučuje konzumacija peršina van začina za hranu. Pretjeranom konzumacijom navedenog čaja možemo uzrokovati osjetljivost na sunce i uzrokovati osip na koži. Čaj od peršina isto tako sam po sebi može uzrokovati alergijske reakcije.

Ako prvi put pijete navedeni čaj moguće je da će se pojaviti glavobolja koja će proći sama od sebe. U određenim literaturama nalazimo kako navedeni čaj isto tako može uzrokovati oštećenje bubrega, sniženu razinu šećera u krvi, usporavanje zgrušavanja krvi, zadržavanje soli u našem tijelu. Iako je riječ o iznimno zdravoj namirnici, peršin se mora koristiti oprezno kako ne bi naštetio našem organizmu i donio mu više štete nego koristi. Čaj možemo napraviti doma sami uz pomoć svježeg peršina, ili možemo kupiti unaprijed sušen i pakiran čaj u biljnim ljekarnama ili drogerijama.

Tagovi:

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU