Carinici se terete za primanje mita: Pustili kamion s bijelom tehnikom u BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hamdije Nizandžića (53) iz Bužima i Milana Špirića (41) iz Bihaća, obojica zaposleni kao carinski radnici UIOBiH u Bosanskoj Gradišci, zbog sumnje da su primali mito.

Oni se terete za primanje mita, kao nezakonite imovinske koristi, kako bi zloupotrebom svoje pozicije omogućili drugim osobama umanjenje carinskih dažbina.

– Optuženi se terete da su, u svojstvu ovlaštenih osoba UIOBiH, djelujući u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška primili mito, prenosi avaz. Tako su 24. novembra prošle godine optuženi Nizandžić kao carinik, a optuženi Špirić kao vođa smjene, dogovorili i realizirali nezakonit postupak uvoza robe iz Njemačke na područje BiH te primili novčani dar.

Dar su uzeli kako ne bi proveli zakonski propisanu proceduru, prilikom uvoza kamionske isporuke veće količine bijele tehnike i druge robe, čime su za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist te nanijeli štetu budžetu BiH i svim građanima BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU