Crna Gora dobija Agenciju za sajber bezbjednost

Nacrtom strategije sajber bezbjednosti Crne Gore od 2022. godine do 2026.godine predviđeno je osnivanje novog organa uprave – Agencije za sajber bezbjednost.

Plan je uspostavljanje novog i održivog tijela za sajber bezbjednost na nacionalnom nivou, prenosi RTCG.

Potvrdu ove informacije sadrži izvještaj sa Javne rasprave o nacrtu Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore od 2022.godine do 2026.godine. Predlagač, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, primilo je sugestiju Američke privredne komore u Crnoj Gori.

“Pominje se uvođenje Agencije za sajber bezbjednost u okviru koje bi funkcionisao Tim za odgovor na računarsko-bezbjednosne incidente u sajber prostoru Crne Gore – CIRT. Ali nije precizirano kakve bi bile nadležnosti Agencije, da li bi se CIRT transformirao u Agenciju, ili bi Agencija bila nezavisna od CIRT-a, pa predlažemo da se Nacrt strategije dopuni u tom dijelu. Kao  i predlogom načina finansiranja Agencije, da bi se ICT zajednica i bankarski sektor na vrijeme upoznali sa eventualnim uvođenjem novih obaveza i troškova u tom smjeru”, navedeno je u tekstu sugestije Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Iz Vlade CG su odgovorili da se Strategijom predviđa potreba uspostavljanja novog tijela – Agencije, u čiji sastav će ući CIRT. 

“U pravcu ostvarivanja navedenog operativnog cilja, bit će preduzete prateće aktivnosti definisane kroz Akcioni plan, a koje će podrazumijevati preciziranje nadležnosti, organizacione strukture i potrebnih budžetskih sredstava za funkcionisanje novog organa uprave”, kazali su iz crnogorskog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, prenosi RTCG.

(FENA) N.M.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU