0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Dačić kaže da Srbija ima otvorenih pitanja sa susjedima u potrazi za nestalima

  ()

  Srbija sa susjedima i dalje ima otvorenih pitanja vezanih uz potragu za nestalima, izjavio je u subotu srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ocijenivši da teret politički nužnih kompromisa nose zajednički.

  “Nažalost, brojna otvorena pitanja vezana za naše susjede i dalje postoje. I danas se još vode istrage za naše sunarodnjake koji su poginuli i nestali na tim prostorima“, rekao je Dačić u Ubu, u središnjoj Srbiji, prigodom podjele ključeva za 20 stanova izbjegličkim obiteljima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  Dačić je ukazao na nužnost političkih kompromisa, a istodobno i na oprost za osobne nesreće koje su ljudi preživjeli.

  „Teško je prihvatiti kompromise koji su politički nužni, a dati oprost za osobne nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno“, rekao je Dačić.

  On je naglasio da Srbija čvrsto stoji na putu pridruživanja Europskoj uniji, dodajući da su sredstva za gradnju stanova izbjegličkim obiteljima dio fonda Regionalnog stambenog programa kroz koji EU, kao najveći donator, pomaže Srbiji, iskazujući razumijevanje za stradanja Srba u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

  Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program u zemljama u regiji koji ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za najranjivije raseljene obitelji. Fondom RSP-a upravlja Banka Vijeća Europe za razvoj, a program u Srbiji provodi Povjerenstvo Srbije za izbjeglice i migracije, u suradnji s lokalnim vlastima, a uz nadzor UNHCR-a i OESS-a.

  Dačić je rekao da su u okviru tog programa dodijeljeni stanovi za 3.528 izbjegličkih obitelji, a gradi se još „na više od 40 lokacija“ u Vršcu, Bajinoj Bašti, Кikindi, Vrnjačkoj Banji i drugim mjestima, prenosi Hina.

  Srbijansko Povjerenstvo za izbjeglice i migracije priopćilo je prošlog mjeseca, u povodu Međunarodnog dana izbjeglica 20. lipnja, da status izbjeglica u Srbiji danas ima 26.164 osoba, od kojih su 17.967 iz Hrvatske, a 8.197 iz BiH, te da je u pet centara za azil i 11 prihvatnih centara diljem zemlje, trenutno smješteno 2.996 migranata.

  (FENA) N.M.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO