Danas je Međunarodni dan vatrogasaca

Danas, na dan svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca u svijetu se obilježava Međunarodni dan vatrogasaca. Također, mjesec maj posvećen je vatrogastvu, a obilježava se kao mjesec zaštite od požara. Vatrogasci se nesebično izlažu teškim i opasnim uslovima, nerijetko i u životnoj opasnosti kako bi spasili ljude i njihovu imovinu. Stoga je ovo jednistvena prilika da im kažemo veliko hvala.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan. I u doba koronavirusa njihova profesija “nije stala”, učinivši sve da naši životi u doba karantina budu sigurniji. Sjetit ćete se aprilskih požara i grčevite borbe ovih heroja da spase naše šume, našu prirodu, našu budućnost. Vatrogasci Profesionalne jedinice Tuzla su tokom aprila imali dnevno i do 20 intervencija, gaseći šume, niska rastinja i travu koje je zapalila bahatost neodgovornih nam sugrađana i sugrađanki. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, intervenišu u požarima, potresima, poplavama, saobraćajnim nesrećama, a tokom proteklog rata spašavali su ljude i imovinu od posljedica ratnog razaranja. Stoga je ovo jedinstvena prilika da ovim herojima, koji i svoj praznik dočekuju radno, kažemo veliko hvala.

Vatrogasci u BiH u svom radu susreću se s brojnim problemima. S obzirom da je vatrogasna oprema vrlo skupa naše vatrogasce muče opremljenost, brojnost i obučenost koji su ključni za njihovu bezbjednost na poslovima gašenja požara i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Ipak ovi istinski heroji pronalaze način da premoste svaki nedostatak, odgovore na svaki poziv u pomoć, te u svakoj situaciji spase naš život, našu imovinu, naše šume i naš okoliš izlažući se nevjerojatnim uslovima rada i istovremeno žrtvujući svoj život.

Danas je Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla postala bogatija i za 7 pripravnika koji će u narednih 6 mjeseci proći obuku, a nakon toga stati rame uz rame sa starijim kolegama, javlja RTV TK.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU