DOKTORKA OBJASNILA GDJE PRAVIMO GREŠKE Ako ovo jedete uništavate imunitet i gojite se!

Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga gostovala je u Jutarnjem programu Televizije K1 i „prepala“ voditeljku Jovanu Joksimović pričom o burgerima od insekata, i užasnim iskustvom pacijentkinje koja je jela prijesnu ribu!

Kada je u pitanju doručak, odnosno kompletan režim ishrane, prof. dr Jorga kaže da se decenijama ništa nije izmijenilo.

– Sva istraživanja koja se rade, a komplikovana su, prate ljude od rođenja pa decenijama kasnije. Nema mediteranske zemlje gdje se ne doručkuje, a svi znamo da je to najbolji tip ishrane. Danska, Švedska, nordijske zemlje, i tamo se doručkuje. Namirnice se razlikuju, u Italiji je prvi obrok kolačić i kafa, ugljeni hidrat, tamo negdje u nordijskoj zemlji je doručak dimljeni losos, razlikuje se ali po meni, treba se držati tog osnovnog pravila, jesti dva sata od buđenja. Znači, možete odmah, ali najkasnije dva sata poslije ustajanja, rekla je ona.

– Večera najkasnije tri sata prije odlaska u krevet. To nije samo zbog insulina, nego i zbog toga što pun želudac i horizontala prave problem jednjaku. Želudačne kile su veoma česte, o tome se ne vodi računa. Ne treba večerati hranu koja se dugo vari, meso, bilo koju vrstu masnog sira. Večerajte povrćkice, žitarice, u maloj količini. Ne treba jesti pet, šest pa i 17 obroka, ali ne treba ni samo jedan. Dva je malo, pet je previše, osim ako imate pothranjenost ili čir, ako ste na specijalizovanoj ishrani, rekla je ona.

Čemu onda filozofija o ishrani i broju obroka koji su nas, kako je Jovana lijepo rekla, „već izludjeli“.

– Uvedite pravilo broja 1, jedna šolja, jedno parče, jedan duboki tanjir. Ne dosipajte porciju. Nemojte da pričate telefonom dok jedete, gutaćete vazduh. Kažem to pa ljudi kažu previše je jednostavno, teško da može da radi, a samo to i radi. Pitanje zdravlja i optimalne ishrane nije nešto što se rješava za deset dana, već je pitanje za cijeli život, kazala je ona.

Česte promjene načina ishrane loše utiču na organizam

Česte promjene ishrane veoma loše utiču na zdrave bakterije, odnosno mikrobiom, a prof. dr Jorga je to slikovito objasnila.

– Ako jedem normalno, pa onda malo detoks, pa malo jedem jednom dnevno, pa pojedem kilogram svinjskog vrata za jedan dan… Ono što ljudi ne razumiju je da stanovnika naših crijeva, bakterija, ima 2,5 kilograma u organizmu. Oni mrze to što radite. I onda nas disbioza uvede u metabolički problem, pa problem imuniteta i kilograma. Ne smije to da se radi“, rekla je ona.

DOKTORKA OBJASNILA GDJE PRAVIMO GREŠKE Ako ovo jedete uništavate imunitet i gojite se! appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU