Egipatske snage sigurnosti ubile četvoricu džihadista na sjevernom Sinaju

Egiptske snage sigurnosti ubile su četvoricu sumnjivih džihadista na nemirnom sjevernom Sinaju koji su učestvovali u smrtonosnom napadu na policijski kontrolni punt u ovoj sedmici, saopćilo je u subotu ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopćenju se navodi da su oni ubijeni u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti koje su izvodile raciju u zgradi koju su dihadisti koristili kao skrovište u gradu El-Arish i da su zaplijenjene tri borbene puške i eksplozivi.

– Od napada na kontrolni punkt u srijedu za koji je preuzela odgovornost Islamska dražva, jugozapadno od  prijestonice sjevernog Sinaja El-Arisha, snage sigurnosti ubile su ukupno 26 terorista – saopćilo je ministarstvo

Sjeverni Sinaj na istoku Egipta dugo vremena je žarište pobune koju predvode militanti u savezništvu s Islamskom državom.

Vojska je u februaru 2018. pokrenula ofanzivu protiv militanata širom zemlje.

Sudeći po zvaničnim brojkama, oko 650 militanata je ubijeno od početka operacije, dok je pedesetak vojnika izgubilo živote.

Nikakve nezavisne statistike nisu dostupne u regiji nepristupačnoj za novinare, što izuzetno otežava potvrdu broja žrtava, prenosi AFP.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU