Eko izazov „Učinimo svoju zemlju još ljepšom“

Primijetili ste problem zagađenja životne sredine u našoj zemlji? Umorni ste od prazne priče o jačanju ekološke svijesti i ne poduzimanju konkretnih akcija da se tome doprinese? Želite biti dio rješenja!
UG „Ruke“ i Američka Ambasada u BiH vas pozivaju da se priključite Eko izazovu „Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ i budete dio promjene.

Eko izazov podrazumijeva da svi izaberu određenu zagađenu površinu (kao što je park ili obala rijeke) koja je korisna za lokalnu zajednicu, očiste je, urede i posvete se njenom održavanju narednih godinu dana!

Prijaviti se možete u jednu od tri kategorije i to: Pojedinci i porodice, Škole, Poslovne kompanije i NVO i osvojiti vrijedne nagrade za prva tri mjesta u svakoj od kategorija odvojeno.

Pored toga, bit će dodijeljeno i pet specijalnih nagrada za najkreativnija i najinovativnija eko rješenja.

U januaru, ovaj izazov je zvanično predstavljen javnosti centralnom svečanošću u Mostaru, gdje se promociji pridružio i Nj. E. Amabsador Eric Nelson, te istovremeno u pet drugih bosansko-hercegovačkih gradova i to: Zenici, Sarajevu, Tuzli, Bijeljini i Banja Luci.

Volonteri UG „Ruke“ javnosti poznatiji kroz Let’s Do It projekat sa učesnicima su odradili zanimljive eko radionice kao što su kreiranje zelenog zida, preventivna selekcija otpada i kompostiranja.

svakom od gradova učesnici, koji su većinom učenici srednjih škola, podijeljeni u grupe diskutovali su o određenim ekološkim problemima iz svoje sredine, te pred svima prezentovali rješenja koja su za taj problem osmislili. Ovo je ujedno bio način da svi prisutni dobiju ideje sa kojima se eventualno mogu prijaviti na sam izazov.

Neki od građana širom Bosne i Hercegovine već su prihvatili ovaj izazov, poslali fotografije trenutnog stanja zapuštene površine koju su odabrali i započeli svoje akcije čišćenja i uljepšavanja. Ukoliko vi to još uvijek niste uradili, sada je vaša prilika!

Prijave i pitanja nam šaljite na e-mail adresu [email protected], a sve informacije možete pronaći na FB grupi Izazov 387 te na FB stranici Eko izazova. Ostavite pasivnost po strani i pridružite nam se. Idemo zajedno učiniti našu zemlju još ljepšom!

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU