EU i London pred potpisivanjem sporazuma – TNTPortal

Evropska unija pokrenuće u ponedjeljak proceduru za potpisivanje i primjenu trgovinskog sporazuma postignutog sa Londonom koji je danas evropski pregovarač Michel Barnier predstavio državama članicama samo u engleskoj verziji.

Ambasadori zemalja članica Unije su “dosta ozbiljno” primili Barnierovo izlaganje”, rekao je za France Press jedan evropski diploamta.

“Nije bilo velikog veselja, jer razvod nije mnogo dobra vijest”, rekao je on.

Njima je podnijeta privremena verzija sporazuma na engleskom. Tekst od 1.200 strana će biti razmotren do ponedjeljka da se vidi da nema slučajno nekih skrivenih detalja koji bi mogli da predstavljaju problem, rekao je taj izvor.

Novi sastanak ambasadora zemalja EU predviđen je za ponedjeljak kada će zemlje članice pokrenuti potpisivanja nacrta sporazuma i predavanja Evropskom parlamentu na odobrenje. Države članice treba da odobre i potpišu tekst u utorak ili srijedu. Zatim će biti objavljen u Službenom listu EU u četvrtak da bi se omogućilo da stupi na snagu 1. januara 2021.

Oni treba da se dogovore o nekim drugim formalnim pitanjima, i da usvoji propratne mjere za pomoć firmama i sektorima aktivnosti EU, kao što je ribarstvo, oslabljeno ekonomskim posljedicama izlaska Velike Britanije. Budžet od pet milijardi eura je predviđen za to, uz dodatna nacionalna davanja.

Sporazum je postignut u četvrtak, 24. decembra u 14.44. Sa tim ekonomskim i trgovinskim partnerstvom EU nudi svom bivšem članu Velikoj Britaniji pristup bez carina i kvota svom tržištu od 450 miliona potrošača, ali predviđa sankcije i mjere kompenzacije u slučaju da se Britanija ne pridržava propisa oko državne pomoći, ekologije, radnog prava i poreza.

federalna.ba/BetaIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU