EU preporučuje postepeno ukidanje ograničenja putovanja za državljane BiH

Vijeće Evropske unije (EU) ažuriralo je popis zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u EU, prema kojem su Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države uklonjene su s tog popisa.

To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje neobaveznih putovanja u EU za potpuno vakcinisane putnike, navodi se u preporuci EU-a.

Europska unija (EU) uklonila je šest zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, sa liste zemalja koje se mogu izuzeti od ograničenja putovanja uvedenih zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Kako je navedeno u preporuci Vijeća, ova će se lista nastaviti redovno pregledavati i u skladu s tim ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. augusta 2021. države članice trebale bi postepeno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Albanija, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Kina, javlja Anadolija.

Navedeno je da bi ograničenja putovanja također trebala postepeno se ukinuti za posebne administrativne regije, Kinu, Hong Kong i Makao.

Lista EU-a je savjetodavna za države članice i nije obvezujuća. Iako su dopuštena turistička putovanja u EU iz zemalja sa popisa, na putnike se mogu primijeniti neke mjere poput testiranja i karantina. Ograničenja putovanja zemalja EU-a u zemlje koje nisu na popisu nastavljaju se.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU