Dodik i Džaferović dočekani u Ankari uz vojne počasti (VIDEO)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dočekao je danas u Ankari predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović koji borave u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Drugi član Predsjedništva Željko Komšić iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati ovom događaju te je u njegovo ime sastancima prisustvuje predstavnik Kabineta.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “merhaba asker” počeo je sastanak s Erdoganom.

Dodik i Džaferović u Ankari najprije su posjetili Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega bi trebali uslijediti odvojeni susreti Erdogana s Dodikom i Džaferovićem, a zatim i zajednički sastanak turske i bosanskohercegovačke delegacije.

Tokom današnje zvanične posjete trebao bi biti potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini, a očekuju se i razgovori i potpisivanje Protokola o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

Kako su za tursku novinsku agenciju Anadolija potvrdili diplomatski izvori, protokol koji se odnosi na izgradnju autoputa između Srbije i BiH, trebao bi doprinijeti dinamizaciji procesa u BiH kada je u pitanju izgradnja dijela puta kroz ovu zemlju.

(FENA) B.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU