9 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Haradinaj s Merkel: Takse od 100 posto na robu iz Srbije se neće ukinuti

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je u četvrtak da je Kosovo zainteresirano za dijalog sa Srbijom ali da se takse od 100 posto na robu iz Srbije neće ukinuti, prenose prištinski mediji.

Haradinaj je ponovio poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu da je Kosovo za sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji uključuje uzajamno priznanje u sadašnjim granicama.

-Kancelarka Merkel zainteresirana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i da se postigne dogovor – istaknuo je Haradinaj.

On je rekao da će glavna tema dijaloga između Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

-Kosovo je ozbiljna strana i zainteresirani smo za dijalog – rekao je Haradinaj i dodao da uvozne takse za srpsku robu neće biti ukinute, da su on i Angela Merkel razgovarali o taksama ali da nije bilo zahtijeva da se one ukinu, prenose Novosti.

Haradinaj je kazao kako postoje dvije mogućnosti u procesu dijaloga s Beogradom i to,  postizanje “velikog sporazuma” ili jedan duži proces pregovora.

- Oglašavanje - haradinaj s merkel: takse od 100 posto na robu iz srbije se neće ukinuti

Ukoliko bi se postigao sporazum radilo bi se o velikoj odluci koja bi uključila SAD, Njemačku i Francusku.

-Postoje dvije mogućnosti, jedna je mogućnost sjajne oduke. I dalje treba da se nadamo poslije uključenja američkog predsjednika Donalda Trumpa i posebno sada sa direktnim uključenjem njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Makrona u mogućnost postizanja velikog sporazuma -rekao je Haradinaj.

Ukoliko se taj sporazum ne postigne onda će to “biti višemesečni i višegodišnji proces” rekao je on i dodao da je teško moguće postizanje “velikog sporazuma”.

On se zahvalio Angeli Merkel na čvrstom stavu Njemačke u obranu kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i za to što je Njemačka za liberalizaciju viza za građane Kosova.

(FENA) M.K.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima