Milinić: Niski troškovi poslovanja u BiH garantiraju profitabilnost

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) Gordan Milinić kazao je danas da ekonomija BiH ima jak ljudski kapital, dugu tradiciju te niske troškove poslovanja koji osiguravaju da će investicijski projekti biti profitabilni i održivi.

Govoreći o mogućnostima za investiranje u BiH u okviru trećeg dana Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dodao je da zakoni omogućavaju stranim investitorima da investiraju u sve sektore.

– Imamo jednu od najnižih stopa poreza na dodatnu vrijednost (PDV) od 17 posto, a stopa poreza na dobit je na nivou od deset posto. To su najniže stope u regionu i Evropi – poručio je.

Ovaj dan namijenjen je predstavljanju Bosne i Hercegovine i mogućnostima za ulaganje, a Milinić je podsjetio na obavezu ove agencije da privuče nove investitore, ali i pomaže postojećim investitorima u daljnjem širenju poslovanja u BiH u svim fazama.

Namjera je nastaviti s rastom stranih direktnih ulaganja koji je otpočeo prije tri godine sa 778 miliona KM tokom 2017. godine, a 800 miliona KM prošle godine.

Zbog ovih razloga pozvao je investitore da uzmu u obzir Bosnu i Hercegovinu kao njihovu sljedeću destinaciju za investiranje, a najavio je da je FIPA uvijek na raspolaganju investitorima da ima pomogne u svim fazama poslovanja.

Predstavnici nekoliko poslovnih subjekata iz BiH prezentirali su danas svoje rezultate rada budući da je BiH zemlja domaćin Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti poput investicijske konferencije i biznis foruma, kojima prisustvuje više od 3.000 učesnika.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU