6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Nacionalne manjine nastoje biti ravnopravni građani BiH

Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH zalaže se za izmjenu ustava kantona u Federaciji BiH odnosno Izbornog zakona BiH u cilju osiguranja obavezne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u skupštinama kantona.

Kako u izjavi novinarima pojašnjava član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH Mehmed Suljić, nastoje postići da novim izbornim zakonom, odnosno izmjenama i dopunama, bude osigurana zagarantirana kvota za pripadnike nacionalnih manjina po principu kako je to urađeno na nivou lokalnih zajednica.

– Naša država je potpisnica međunarodnih standarda, ali kad dođe do implementacije onda to ne ide. Jednostavno, ostaje nam borba i dosljednost da cilj ostvarimo samo ako nacionalne manjine budu uporne na provođenju svega dogovorenog na sjednicama vijeća nacionalnih manjina – naglasio je prije sjednice Vijeća nacionalnih manjina FBiH.

Dopredsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina FBiH Mehmed Mujić kaže da će zaključci današnjeg sastanka biti upućeni svim kantonalnim skupštinama i ističe da nastoje “biti ravnopravni građani Bosne i Hercegovine, kao što su to i konstitutivni narodi BiH”.

– Sedamnaest nacionalnih manjina ustavom imaju zagarantirana mjesta u Parlamentu FBiH, PS BiH, kao i kantonalnim skupštinama. To pitanje se mora hitno riješiti, da Vijeće nacionalnih manjina ima, po svim konvencijama, zagaratovana prava – naglasio je.

Bruno Palestra iz Udruženja građana italijanskog porijekla Sarajavo kaže da kao manjina imaju sva prava što se tiče zakona o nacionalnim manjinama.

- Oglašavanje - nacionalne manjine nastoje biti ravnopravni građani bih

– Međutim, taj zakon se ne poštuje. Praktično, nemamo pomoć nijednog od nivoa vlasti za naš rad i aktivnosti. Očekujemo da će nacionalne manjine kod nas, kao i u drugim državama, imati veća prava nego što to imaju sada – naglasio je.

(FENA) H.D.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima