3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Obilježena 27. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizirane brigade

  ()

  Nizom prigodnih sadržaja obilježena je 27. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizirane brigade.

  Ispred centralnog spomen – obilježja na Ilidži danas su brojne delegacije položile cvijeće, proučile Fatihu ili na neki drugi način odali počast poginulim borcima i šehidima.

  Istovremeno, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća (OV) Ilidža.

  Predsjedavajući OV Muhamed Omerović, govoreći o značaju Brigade, istakao je da se nikada neće zaboraviti oni koji su voljeli i štitili različitost i slobodu ove zemlje.

  – Suživot moramo graditi na istini. Zločinci moraju odgovarati za učinjena djela. Naša djeca moraju znati šta se desilo na ovom prostoru, bošnjačkom i hrvatskom narodu. Iako je iz pravosnažnih presuda i dostupne dokumentacije potpuno jasno ko su naredbodavci i izvršioci, iz nama nejasnih razloga protiv njih se ništa ne poduzima – upozorio je Omerović.

  Dodao je kako danas, 27. godina poslije, svjedočimo da se nije odustalo od ideje „velike Srbije“.

  – Imamo li pravo šutiti o zločinu koji se dešavao na Ilidži od 1992.- 1995.? Vrata naše općine su otvorena svim građanima, gostima, putnicima i dobronamjernim prijateljima naše multietničke Bosne i Hercegovine, a dušmani neka znaju da 4. viteška postoji i još je jača“ – istakao je Omerović.

  U sklopu svečane sjednice prikazan je dokumentarni film „Zločin bez kazne – Ilidža 1992.-1995.“, u kojem su izneseni osnovni elementi organiziranog i sistematskog čišćenja Ilidže od svega što nije srpsko.

  Kako je rečeno, teritorija koju je ova brigada držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine, i predstavlja nepobitnu historijsku činjenicu u odbrani slobodnih ilidžanskih prostora, tada jedinog spoja glavnog grada s ostatkom države. Kroz brigadu je prošlo više od 6.500 boraca, 33 ih je nagrađeno najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a 425 ih je dalo živote za odbranu domovine.

  – I poslije 27 godina pripadnici ove brigade i dalje stoje u stroju, i dalje su tu za svoj narod, na usluzi svojoj domovini. Općina Ilidža će i dalje učestvovati u obilježavanju ovakvih godišnjica jer smo mi danas tu zahvaljujući upravo najboljim sinovima ove države” – izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

  Iz Općine Ilidža pozivaju građane da u subotu 27. julu što većem broju prisustvuju hatma-dovi poslije ikindije namaza u centralnoj džamiji Sokolović Kolonije, a pozivaju se i na koncert duhovne muzike „Vječnost je njihova“ na Ljetnoj pozornici pod pokroviteljstvom načelnika Općine Ilidža.

  Centračna manifestacija kreće sa smotrom folklora od 17 sati i od 20 sati oficijelni dio ispred Doma kulture u Hrasnici.

  Pripadnici Četvrte viteške motorizirane brigade predvođeni generalom Fikretom Prevljakom postali su prepoznatljivi po slozi i neiscrpnoj energiji kojom nastoje sačuvati sjećanja na saborce i herojsku borbu protiv agresora i agresije na našu zemlju, a u njegovanju od zaborava pomaže im načelnik Memić, saopćeno je iz Pres-službe općine Ilidža.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO