-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Održan turnir ‘Košarkom za toleranciju’ koji promovira i uvažava različitosti

  ()

  Četvrto izdanje turnira u uličnoj košarci pod nazivom “Košarkom za toleranciju” čiji je cilj promoviranje i uvažavanje različitosti te širenje kulture mira održano je u nedjelju u Livnu.

  Organizatori ovog događaja, kao i ranijih godina, bili su livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje “Uvažavanje” i Ženski Košarkaški klub Livno, uz podršku Misije OESS-a u BiH – Terenski ured Drvar.

  Kako su priopćili organizatori, uz domaćine, program su sadržajno, sportski i duhovno obogatili i mladi iz Drvara i Glamoča koji su  promovirali uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost.

  “Pobijedila je mladost koja je prevazišla razlike, granice i ljudsku uskogrudnost jer turnir već treću godinu zaredom ima humanitarnu notu. Međutim, pehar je ipak bio rezerviran za one koje su nadigrale ostale ekipe, a to su Livanjke”, kazali su iz Koalicije “Uvažavanje”.

  Ove godine svoje kolegice dolaskom i igranjem pojačale su i muške kolege iz Drvara i Livna, a u bacanju trica ogledali su se i njihovi treneri.

  Prijateljstvo, druženje i zajednički humanitarni rad nastavile su i dvije žene koje su ove godine dobile Večernjakov pečat za međureligijsku suradnju, č.s. Blanka Jeličić, odrasla kraj Vinkovaca a dio rata provela u opkoljenom Sarajevu, i mualima Šejla Mujić Kevrić, podrijetlom iz Bratunca iz kojeg je otišla za vrijeme rata. I upravo ih je turnir “Košarkom za toleranciju” spojio 2017. godine te je i to jedan od razloga što Udruženje žena MIZ Livno i Vinkovska Marijanska mladež na njemu redovito sudjeluju.

  Vrijedne ženske ruke napravile su kolače, na licu mjesta pekle su se palačinke, a građani su simboličnom kupnjom slastice i ubacivanjem donacija u za to pripremljene kutije, pomogli organizatorima u prikupljanju sredstava za uređenje prilaza obiteljskoj kući sestre i brata Budić, Ane i Ivana, koji su oboljeli od multiple skleroze. Asfaltiranje pristupnog puta umnogome će olakšati samohranoj majci Blaženki izvoženje invalidskih kolica do ceste, kao i pristup vozilu hitne pomoći, istaknuli su organizatori.

  Naveli su kako je zahvaljujući dobrim ljudima prikupljeno 1.997,60 maraka, tako da će Koalicija “Uvažavanje” moći nabaviti i potreban materijal za izgradnju i postavljanje rukohvata što će, sukladno dogovoru s ravnateljem livanjske SSŠ Sašom Grabovcem, uraditi učenici uz pomoć svojih nastavnika.

  Istoga dana u popodnevnim satima za košarkašice i košarkaše iz tri grada održano je i zanimljivo predavanje na temu “Grafiti – od ulične umjetnosti do kaznenog djela”, a mladi sportaši mogli su se upoznati i s projektom “Supergrađanke/i” u sklopu kojega djeluje i Koalicija “Uvažavanje”.

  Kaolicija je program upotpunila i radionicom na temu “Predrasude i izgradnja mira” za mlade u Livnu koju je moderirao Dalmir Mišković.

  Sve navedene aktivnosti podržala je Misija OESS u BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO