6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Sedam granskih sindikata usvojilo strategiju zajedničkog djelovanja prema Vladi

  ()

  Sedam granskih sindikata usvojilo je strategiju zajedničkog nastupa prema Vladi Federacije BiH i Udruženju poslodavaca FBiH u vezi usvajanja neophodnih zakona koji se tiču prava radnika tih grupacija i realnog sektora.

  Smatraju da se “radnici industrijskog sektora nalaze u izuzetno složenoj i teškoj situaciji diskriminirani u odnosu na druge radnike niskim plaćama i lošim uvjetima rada”.

  Također, inicirat će obnavljanje i nastavak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH čija okosnica, kako tvrde, moraju biti industrijski sindikati.

  Na pregovaračkim sastancima industrijskih sindikata sa socijalnim partnerima, koji su održani u julu, usaglašen je Zakon o uvezivanju staža i Zakon o zaštiti na radu, a u narednom periodu nastavit će se pregovori u vezi sa usaglašavanjem Zakona o štrajku.

  Sindikati su saglasni da industrijski sindikati moraju biti vodilja sindikalnog pokreta na nivou Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH i zahtjevat će hitan sastanak predstavnika svih granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH radi pripreme i organizacije jedinstvenog kongresa SSS BiH.

  Već su preduzete neke od dogovorenih aktivnosti a realizacija ostalih očekuje se u narednih 30 dana, navedeno je u saopštenju granskih sindikata iz oblasti industrije.

  To su: Sindikat metalaca FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, Samostalni sindikat elektroenergetskih radnika Federacije BiH, Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Federaciji  BiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH i Samostalnog sindikata hemije i nemetala u Federaciji BiH.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO