15.5 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

U Zagrebu otvoreno Međunarodno takmičenje učača Kur’ana iz 40 zemalja

U Zagrebačkoj džamiji večeras je svečano otvoreno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana, na kojem će učestvovati učači iz više od 40 zemalja svijeta, prenosi MINA.

Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

Dobrodošlicu je prisutnim izrazio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Zagreb Nermin Botonjić, koji je podsjetio da se takmičenjem obilježava 32. godine od otvorenja Zagrebačke džamije, što je značajan jubilej i u što svake godine brojni učesnici ulože puno truda.

„Takmičenje je uvršteno u katalog svjetskih takmičenja u učenju Kur’ana. Ponosni smo što je ovo jedino takmičenje koje se održava u zemlji u kojoj muslimani nemaju većinu“, kazao je Botonjić.

Izrazio je iskrenu zahvalnost svima onima koji su pomogli i pomažu realizaciju ovoga veoma značajnog događaja za muslimane u Hrvatskoj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poselamio je prisutne, ocijenivši, između ostalog, da je ovo takmičenje izuzetna prilika za sve da se nadahnu učenjem Kur’ana

„Iz godine u godinu na ovome mjestu ponavljam da  ovo natjecanje, ovaj susret ašika i zaljubljenika, nije samo simbol Islamskoga centra u Zagrebu, nego je i simbol zagrebačkog života, zagrebačkog civilizacijskog iskoraka, povjerenja i prijateljstva s našim prijateljima muslimanima. Ovo je ukras grada Zagreba i ja sam ponosan na to.i da je riječ o ukrasu Grada Zagreba na koji je posebno ponosan“, kazao je gradonačelnik Bandić.

Dodao je da muslimani i kršćani dijele mnoge vrijednosti i da im je obaveza graditi povjerenje i svim snagama i znanjima zidati kuću mira i blagostanja za sve ljude.

„Kur’an nas ovdje okuplja po 26. put, kako bi ojačao našu uzajamnu ljubav , potaknuo međusobno poštovanje i izgradio kod nas ispravan odnos prema sebi, zajednici i društvu u cjelini“, kazao je zagrebački muftija Aziz Hasanović.

Podsjetio je da ovo takmičenje ima svoj kontinuitet i da je jedino takmičenje u učenju Kur’ana koje se održava izvan islamskog svijeta.

„Četvrto je najstarije takmičenje u svijetu. Nama to predstavlja ponos,  ali i potvrdu našeg odnosa prema Božijoj riječi“, poručio je muftija Hasanović.

Večerašnjoj svečanosti prisutvovao je veliki broj gostiju, zvanica, predstavnika Islamske zajednice, vlasti, predstavnika diplomatskog kora, te brojne džematlije.

 

 

 

(FENA) B.D.

 


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU