Iran podiže nivo obogaćenog uranija

Iran je u nedjelju objavio kako podiže nivo obogaćenog uranija iznad dogovorenog nivoa od 3,67 posto, koji je dogovoren nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma, prenose svjetske agencije.

Iran podiže nivo obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Eabei.

To je s iranske strane drugo kršenje sporazuma, nakon što je ranije prošle sedmice  Iran potvrdio da prelazi dogovorene limite od 300 kilograma proizvedenog obogaćenog uranija.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči kazao je na konferenciji za medije da je odluka o povećanju nivoa obogaćivanja uranija legitimna s obzirom da je Teheran bezuspješno čekao diplomatsko rješenje godinu dana.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova najavio je u nedjelju da će za nekoliko sati početi obogaćivanje uranija kako bi se osiguralo gorivo za nuklearnu elektranu Bušehr, a ranije su dužnosnici naveli da se radi o nivou od 5 posto.

Da bi se izradilo nuklearno oružje novo uranija treba biti podignut na 90 posto, no podizanje od 20 na 90 posto smatra se relativno brzim procesom.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU