0.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 28 listopada, 2021

Iran uputio upozorenje Washingtonu protiv novog kršenja granica

Iran je upozorio Sjedinjene Države protiv kršenja njegovih granica, dok je predsjednik parlamenta Ali Larijani zaprijetio oštrijom akcijom, javila je u četvrtak novinska agencija Tasnim, sedmicu dana nakon što je Iran oborio američki dron povećavajući napetosti između dviju zemalja.

– Obaranje njihovog drona dobar je primjer za njih da izbjegavaju svaku agresiju preko naših granica – navela je poluzvanična novinska agencija Larijanijevu izjavu.

– Iranska reakcija bit će snažnija ukoliko oni ponove grešku i prekrše naše granice – kazao je.

Iran je saopćio da je američki bespilotni avion bio u njegovom zračnom prostoru, što Washington negira. Trump je naredio osvetničke zračne udare, ali ih je opozvao u posljednji minut, navodeći kasnije kako je procijenjeno da bi u njima poginuo veliki broj ljudi.

Retorika između dviju strana postala je usijana, dok je Trump zaprijetio “uništenjem” Irana. U srijedu je Trump izjavio da bi rat s Iranom bio kratak, ali je ponovio svoju želju za izbjegavanjem vojne konfrontacije, istovremeno optužujući čelnike u  Teheranu.

Oko 116 iranskih grupa za ljudska prava širom svijeta upozorilo je na “razorne” posljedice vojnog sukoba između dva ljuta neprijatelja, saopćio je Centar za ljudska prava u Iranu (CHRI), sa sjedištem u  New Yorku.

- Oglašavanje -

– Također strahujemo da bi vojna akcija protiv Irana bila katastrofalna za milione običnih ljudi i mogla bi dovesti do nasilnih građanskih sektaških sukoba u susjednim zermljma – navodi se u saopćenju koje su potpisali aktivisti, pravnici i novinari, prenosi Reuters.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima