-8.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 20 siječnja, 2022
Još

  Javne kuhinje u KS i ove godine će primati kurbansko meso

  -

  Prijem i prihvat kurbanskog mesa od donatora i ove godine bit će vršen u Centralnoj javnoj kuhinji “Crveni križ Kantona Sarajevo”, Javnoj kuhinji “Merhamet”, Narodnoj kuhinji “Stari Grad” i Pučkoj kuhinji “Kruh svetog Ante”.

  Sve navedene javne kuhinje su, u saradnji s Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, osigurale prostor za pravilno i dugoročno skladištenje prikupljenog mesa.

  Predstavnici Ministarstva u dogovoru s Koordinacionim tijelom za rad javnih kuhinja, te drugim nadležnim ministarstvima i institucijama, KJP “Veterinarska stanica”, Inspektoratom veterinarske inspekcije, poduzeli su sve druge neophodne aktivnosti kako bi prikupljanje kurbanskog mesa proteklo u skladu sa zakonskom regulativom i kako bi se zaštitilo zdravlje građana, odnosno korisnika javnih kuhinja, a donirano meso iskoristilo za pripremanje kvalitetnijih obroka.

  U skladu s uputstvima nadležne inspekcije i Veterinarske stanice, doneseno je nekoliko zaključaka vezanih za prijem i prihvat kurbanskog mesa.

  Ukoliko građani vrše obredno klanje kurbana individualno, u privatnim domaćinstvima, neophodno je da uz meso dostave i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje (original ili kopija), ne stariju od 10 dana koju trebaju tražiti od prodavca kurbana.

  Ako se klanje kurbana vrši u registrovanom objektu pod nadzorom veterinarske inspekcije, potrebna je potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla – Obrazac 2a (original ili kopija), a koju  izdaje nadležni inspektor na licu mjesta.

  Javne kuhinje nisu u mogućnosti i neće primati glave i iznutrice od kurbanskog mesa, saopćeno je iz Pres-službe KS.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO