Zahladilo je, pravo je vrijeme za dobar gulaš…
No znate li kako ga napraviti?
Da bude baš dobar i gust, a meso da se topi u ustima. Možda mislite da znate, no uvijek ima prostora za usavršavanje. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta, a potom i recept.
- Odaberite pravi komad mesa
Najbolja je junetina, no poslužit će i govedina, svinjetina te divljač. Birajte vrat, plećku, potkoljenicu ili mišiće koljenice.
- Dobro ga začinite
Neizostavan sastojak dobrog gulaša je mljevena slatka paprika, no mali trik koji jamči najbolji okus je utrljati je u meso prije kuhanja. Ne zaboravite i luk, češnjak te koji list lovora, grančicu timijana, a na odmet neće biti ni malo kima te papar u zrnu.
- Pravilno ga skuhajte
Meso narezano na kockice najprije prepržite, najbolje na svinjskoj masti. Za najmekše meso potrebna je dugotrajna termička obrada, stoga ne žurite s kuhanjem. Zog toga nemojte nipošto u isto vrijeme staviti kuhati meso i povrće, čak ni luk! Njega dodajte kad se meso karameliziralo, a mrkvu, celer, krumpir i grašak, odnosno što već volite dodati gulašu, ubacite najmanje pola sata nakon što počnete kuhati meso.
Recept za najukusniji gulaš:
- 1 kilogram junetine
- 1 kašika maslaca ili domaće svinjske masti
- 150 grama luka
- 100 grama mrkve
- 50 grama celera
- 30 grama mljevene crvene paprike
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 300 mililitara crnog vina
- 15 grama mljevenog kima
- 5 grama sušenog mažurana ili timijana
- sol i papar
Meso narezano na kockice natrljajte crvenom paprikom pa prepecite na svinjskoj masnoći ili maslacu, nekoliko puta kako bi se savršeno prepeklo.
Izvadite sve meso, a na masnoći prepržite luk narezan na kockice, potom na njega dodajte ostalo povrće i koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte vinom.
Ubacite meso, kim i mažuran, a kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte barem dva sata uz povremeno dolijevanje vode.
Prijatno!