Kako pripremiti tofu – postupak i serviranje

Kako pripremiti tofu i što je tofu?

Tofu danas poznajemo i kao “sojin sir”. On se dobiva procesom zgrušavanja proteina u sojinom mlijeku, što znači da je riječ o iznimno bogatoj proteinskoj namirnici koja se često nalazi na tanjurima vegetarijanaca. Tofu nastaje obradom soje, točnije samo zrno soje se prvo namače u vodi i kasnije melje u finu kašu. Nakon toga slijedi kuhanje kaše, zatim cijeđenje kojim se odvaja sojino mlijeko i ostatci ili Okara. Zatim se mlijeko ostavlja da se zgrušava i tako nastaje tofu ili sojin sir. Kako pripremiti tofu?

Tofu se poput klasičnog sira ili komada mesa može pripremiti na bezbroj načina. Pošto se tofu najčešće nalazi na vegetarijanskim jelovnicima, često nalazimo na niz recepata koji mogu biti od smoothieja, predjela, do glavnih jela. Kako pripremiti tofu? Njegova priprema će uvelike ovisiti što planiramo s njim. Navedena namirnica se može kuhati, pirjati, pržiti, peći, može se koristiti kao zamjena drugim sličnim jelima poput mesa ili sira, možemo ga koristiti nakon zamrzavanja. Riječ je o iznimno zanimljivoj namirnici koja se sve češće pojavljuje na našim tanjurima.

Kako pripremiti tofu i na koji način?

Tofu možemo jesti i sirovog, što naravno ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu, ali je bezokusan i mnogima teško probavljiv. Kako pripremiti tofu i na koji način? Kuhanje tofua u miso juhi ili juhom s povrćem je zasigurno jedan od najpoznatijih azijskih recepata. Dovoljno je tofu narezati na kockice, staviti u juhu u kojoj će potonuti i zatim isplivati na površinu nakon 3 minute. Kod kuhanja tofua se preporučuje dodati začine poput bijelog luka, bosiljka i Currya. Pirjanje tofua je također uvelike zastupljeno kod različitih recepata. Potrebno je nasjeckati tofu na kockice ili ga jednostavno zdrobiti i dodati povrću koje se lagano pirja u malo vode.

Pirjanje je potrebno raditi na manjoj vatri sa zatvorenim poklopcem bez puno miješanja. Ono što će tofu u pirjanju napraviti je pokupiti arome jela u kojemu se nalazi, što će obogatiti svaki zalogaj. Tofu je također odličan za prženje, što znači da ga možete panirati i pržiti u ulju. Potrebno je tofu narezati na kriške do 1 cm debljine, posušiti ga dobro prije valjanja u jaje, brašno i začine po želji. Prži se dok ne poprimi smećkastu koricu i može se poslužiti uz rižu i umak. On se također može i peći, što znači da ga kao i klasično meso možete marinirati i peći na tavi ili po želji na roštilju. Kako pripremiti tofu? Tofu se može pripremiti na bilo koji način kao i meso ili sir, priprema i posluživanje ovisi o vašim željama jer je riječ o svestranoj namirnici.

Kako pripremiti tofu i koje su njegove prednosti?

Tofu se danas smatra dijetalnim proizvodom. Njegova blagotvorna svojstva su svakako malo kalorija, masti te ugljikohidrati visoke nutritivne vrijednosti. Zbog navedenog sadržaja on ne uzrokuje osjećaje nelagode u želucu. Pošto se tofu dobiva pomoću fermentacije, on opskrbljuje naše tijelo s važnim mikroorganizmima koji imaju itekako pozitivan utjecaj na našu crijevnu mikrofloru i probavne procese. Pošto ga se smatra dijetalnim proizvodom da li je on dobar za mršavljenje? Tofu se može opisati kao biljni sir bez masnoće, i upravo zato se on spaja s različitim drugim namirnicama kako bi dobio na nutritivnim kvalitetama.

Tofu se pokazao kao izvrsna namirnica za mršavljenje. Kako pripremiti tofu i na koji način ovisi od osobe do osobe, primjerice on će se često naći na lakšim jelovnicima kao zamjena mesu ili siru. Ono što je interesantno kod tofua je što on nema specifični okus, već svoj okus poprima od namirnica s kojima se kuha. Kako pripremiti tofu je također pitanje na koji je odgovor bilo kako, on se može konzumirati sirov, kuhati, pržiti, peći. Kako skladištiti tofu? Najbolje ga je držati u frižideru. Ako možda ne planirate potrošiti sav tofu a imate ga viška, tada ga možete zamrznuti i držati u škrinji i do 5 mjeseci.

Tagovi:

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU