Ko su emocionalni vampiri, kako ih prepoznati i zaštiti se?

Kako prepoznati da je neko emocionalni vampir i postaviti zdrave granice koji će vam pomoći da sačuvate energiju? Emocionalni vampiri su toksični, ali stvar je u tome da… nisu baš zlonamjerni.

Većina njih su samo ranjene bebe zarobljene u odraslim tijelima, ali ako ne naučite kako držati distancu i vi biste mogli završiti ranjeni kao oni. Zato je važno naučiti kako prepoznati emocionalne vampire i sačuvati svoju energiju.

Emocionalni vampir:

Kako ga prepoznati

1. Osjećate se iscrpljeno, čak i nakon kratke interakcije

Nije rekao/la ništa posebno negativno, što ba vas uznemirlio. U stvari, prilično je fin/a. Ali zašto se osjećate umorno, odmah nakon razgovor sa tom osobom? Jedan od “očiglednih” znakova da je neko emocionalni vampir jeste to, što se osjećate jako iscrpljeno nakon interakcije s njim. Kao da su isisali život iz vas. Emocionalni vampiri prepuni su negativne energije koja prosto curi iz njih, čak i kada se ponašaju lijepo.

2. Osjećate da vam se raspoloženje mijenja

Možda ste sve vrijeme bili super raspoloženi, dok se niste sreli s tom osobom. I odjednom je vaše raspoloženje počelo da se mijenja. Možda ne naglo, ali se primijetno mijenja. Kao da vam je neko nešto oduzeo. Vaše rasploženje može se mijenjati od zadovoljstva i radosti do anksioznosti, nesigurnosti i straha.

3. Osećate se anksiozno i paranoično

Odjednom osjetite da će se nešto loše dogoditi … i morate učiniti sve što je u vašoj moći da to spriječite! I to može biti jako frustrirajuće. Ovako se osjećate, kada ste sa emocionalnim vampirom koji želi da izgubite povjerenje u sebe. Govore stvari poput: “Da, jesi li sigurana u to?” ili “Mislim da nisi donijela pravu odluku, ali to je tvoja stvar”. Emocionalni vampiri su i sami uznemireni ljudi i veoma ogorčeni. I možda im to nije namjera, ali ne mogu a da ne šire strah i nesigurnost gdje god da krenu.

4. Osjećate da morate da se branite

Emocionalni vampiri nisu samo pretjerano kritični, oni su potpuno negativni! Čini se da uvijek preispituju vaše životne izbore. A ako su narcisi, čak bi uporedili vaš život sa njihovim, kako bi vam pokazali koliko ste “nemarni”. Kada podijelite svoje ideje, oni će automatski reći “Ne, to neće uspjeti”. Neće ni pokušati da kažu nešto lijepo. I zato što se osjećate napadnutim onim što govore i njihovom sigurnošću u to, osjećate potrebu da se branite. Kada se spremate na brzi sastanak, da li pripremate načine da odbranite svoje životne izbore? Da li osjećate da morate da impresionirate tu osobu? Pa, vjerovatno imate posla sa emocionalnim vampirom.

5. Osjećate se kao da ste uradili nešto pogrešno

Emocionalni vampiri čine da se osjećate krivim. Natjeraće vas da se osjećate kao da ste pogrešili ili da niste uradili dovoljno … ili je samo vaše postojanje učinilo njihov život malo komplikovanijim. Zašto? Morate znati da većini njih zapravo treba samo ljubav i pažnja. Oni nisu svjesni da njihova osjećanja nisu vaša odgovornost.

Kako da se odbranite od emocionalnog vampira i sačuvate svoju energiju:

1. Nemojte se svađati ili ignorisati

Emocionalni vampiri su toksični (i često nesigurni), pa ako to uradite, samo kupujete sebi kartu za Toksiklend. Osim ako ih više nikada nećete vidjeti, samo dobro upravljajte svojim interakcijama. Vidite, ako osjete da ih namjerno izbjegavate (a često to čine), potajno će vas mrziti, a to je posljednje što vam treba u životu.

2. Preusmjerite razgovor u drugom pravcu

Neka osjete da ih čujete i slušate, ali pokušajte da neprijatni razgovor okrenete u drugom smjeru. No, neka to bude neprimijetno. Nemojte dozvoliti da emocionalni vampir shvati da ste ga prozreli i da želite na fin način da mu kažete ko je on u stvari – da vam krade energiju. To će ih jako naljutiti i počet će planirati osvetu. Iako nisu zli – samo su toksični.

3. Uzmite ono što žele da ponude

Ako emocionalni vampir počne da vam dijeli životne savjete jednostavno recite: “Hvala. Cijenim tvoje mišljenje i razmislit ću o tome”. Ne morate slijediti njihov savjet, naravno!

4. Možete da ih razumijete, ali ne treba da ih spašavate

Slušajte: jedina stvar koja može pomoći emocionalnom vampiru je terapija. Ne morate da budete heroj za osobu koja glumi žrtvu. Ne morate da impresionirate narcisoidnog vampira koji uvijek dovodi u pitanje vašu vrijednost. Ne morate da utičete na njih, da budete njihov izvor pozitivnosti, da budete taj koji će ih promijeniti. Možete pokušati ako želite, ali u tom slučaju rizikujete da izgubite i poslednji atom snage. A to vam zaista ne treba.

BONUS VIDEO:

Ko su emocionalni vampiri, kako ih prepoznati i zaštiti se? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU