Krem torta koju nećete moći prestati jesti, jednostavan recept sa puno fila
Sastojci potrebni za krem tortu:
Kora:
- 10 bjelanaca
- 10 žlica šećera
- 200 gr mljevenih oraha
- 2 žlice mljevenog keksa
Krema:
- 1 litra mlijeka
- 10 žumanjaka
- 100 gr šećera
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 3 žlice brašna ( ili gustina )
- 150 gr putera ( ili margarina )
- 200 gr bijele čokolade
- 200 gr mlijećne čokolade ( ili tamne )
- malo prave vanilije
- 700 ml slatkog vrhnja
Priprema krem torte
Kore:
Umutite čvrst snijeg od bjelanaca, postepeno dodavajte šećer, isključite mikser i lagano dodajte mljevene orahe i keks, sjedinite smjesu. Smjesu rasporedite u veliki pleh od vaše rerne koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pečnici na 180 stepeni nekih 10-15 min ili dok se kora lagano neodvoji od stranica pleha. Kore ohladite i prerežite da dobijete 2 kore.
Za kremu umutite žumanjke sa šećerom, dodajte malo mlijeka, puding i brašno. Umutite smjesu bez grudvica. Dodajte ostalo mlijeko. Lagano kuvajte dok se smjesa ne zgusne ( uz mješanje ), uklonite sa vatre i smjesu podijelite u dva dijela.
U jedan dio dodajte 200 gr usitnjene bijele čokolade a u drugi dio 200 gr usitnjene mliječne čokolade ( nalomljene ), sve dobro izmiješajte da se čokolada otopi. Pa dodajte u svaki dio po 75 grama putera ( sobne temperature, na listiće ), sjedinite. Kreme skroz ohladite. U ohlađene kreme dodajte po 40 gr šlaga od slatkog vrhnja ( umutite slatko vrhnje u šlag i odvojite po 40 gr za svaki nadev.
Tortu možete da filujte po želji. Npr: kora, žuta krema, kora, tamna krema, krema od slatkog vrhnja ili kora, žuta krema, tamna krema, slatko vrhnje, kora , tamna krema, žuta krema, ostatak slatkog vrhnja. Redosljed krema nije bitan za ukus je je preukusna, već za izgled.
Savjet:
Kore su veoma soćne , prenisite pomoću papira ( papir na kome su se kore pekle ), ostranite papir kad prenesete koru u tacnu ili kada prekrijete korom fil.
(Izvor: lifestylerecepteka.info)
..