Majke Srebrenice i Podrinja: Nedžad Hasić nevin leži u bijeljinskom zatvoru – TNTPortal

Pored višegodišnjih zahtjeva o ubrzavanju procesa ekshumacije i identifikacije, majke Srebrenice i Podrinja sa tradicionalnog okupljanja svakog 11. u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli upozorile su domaću i svjetsku javnost na nedopustivi tretman prema preživjelim žrtvama genocida u sudskim procesima kojim su izloženi.

“Nedžad Hasić nevin leži u bijeljinskom zatvoru, to znamo svi. Kriv je što je živ, što je preživio genocid. Njegovi advokati su uputili zahtjev da predmet preuzme Tužilaštvo BiH i Sud BiH. On nema ništa protiv da mu se sudi u Sudu BiH, ali ne znamo koliko više psihički može izdržati u zatvoru u Bijeljini”, kaže Nura Begović, članica udruženja Žene Srebrenice.

Majkama Srebrenice i Podrinja pridružile su se dvije Nedžadove kćerke i supruga Dževa.

“Nedžad i ja imamo petero djece. Svaki put kad odem u posjetu u Bijeljinu vidim da mu je teže i teže. Njemu je najteže, ali i mi živimo od onoga što nam neko da”, kaže Dževa Hasić.

Inače, Nedžad Hasić je prvi put uhapšen 1996. godine i to nakon jednogodišnjeg lutanja po šumama Podrinja nakon genocida u Srebrenici. Drugi put je uhapšen u novembru 2020. godine i od tada se nalazi u pritvoru Okružnog suda u Bijeljini. Njegovi advokati su uputili zahtjev Sudu BiH da preuzmu predmet i čekaju odluku ili odgovor.

Hasića i još dvojicu Srebreničana, Opštinski sud u Bijeljini 1997. godine osudio je na po 20 godina zatvora zbog navodnog ubistva četiri civila srpske nacionalnosti u Kruševom Dolu u maju 1996. Za optužbe nije bilo nikakvih dokaza, osim priznanja optuženih, iznuđenih teškim batinama i zlostavljanjima, a koja su kasnije povukli.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja će sutra 12. aprila obilježiti 28. godišnjicu zločina na sportskom igralištu u Srebrenici. U granatiranju sa položaja Vojske RS 12. aprila 1993. godine ubijene su 74 osobe, a više od stotinu je teže ili lakše ranjeno.

federalna.ba/AAIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU