17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 20 listopada, 2021

Merkel i dalje podržava sistem ‘Spitzenkandidat’, iako je kompliciran

Njemačka kancelarka Angela Merkel u potpunosti podržava sistem “Spitzenkandidat” u izboru za predsjednika Evropske komisije, ali je priznala da bi se mogao pokazati kao kompliciran jer je Evropski parlment previše podijeljen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da troje takozvanih Spitzenkandidaten (vodeći kandidati) nisu uspjeli pridobiti dovoljnu podršku među čelnicima EU u Briselu. On nastoji da blokira kandidata koga preferira Merkel – njemačkog konzervativca Manfreda Webera.

Na osnovu sistema “Spitzenkandidat”, vodeći kandidat stranačke grupacije koja je osvojila najviše poslaničkih mjesta ima pravo da pretenduje na čelno mjesto u Evropskoj komisiji. Weber je vodeći kandidat Evropske narodne stranke (EPP), koja je osvojila najviše mjesta u Evropskom parlamentu, ali mu se protivi nekolicina nacionalnih čelnika i stranačkih grupacija.

– Imamo zajedničku odgovornost prema Evropi. Stoga se nadam da možemo doći do rješenja koje ne odbacuje sistem “Spitzenkandidat”, ali također omogućuje Evropi da bude efikasna. Svi moramo poduzeti korake u tom pravcu – izjavila je Merkel.

Na samitu čelnika EU prošle sedmice nije postignut sporazum o imenovanju na vodeće pozicije u bloku. Pobjednik izbora mora imati podršku svih nacionalnih čelnika, kao i parlamentarne većine.

– Nije svako u Evropskom vijeću pristalica sistema “Spitzenkandidat”, i obzirom da duboko cijenimo vrijednost francusko-njemačkih veza, mi moramo prihvatiti stav francuskog predsjednika koji je drugačiji od mog – izjavila je  Merkel u donjem domu njemačkog parlamenta, prenosi Reuters.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima