Muke prijevoznika koji nemaju ni toalet

Sa Dženanom Sakićem, vozačem kamiona u firmi Tuzlatransport, razgovarali smo dok je bio na putu za Poljsku. Požalio nam se na predugo čekanje na graničnim prijelazima i kilometarske kolone u kojim se satima nalaze kamioni koji prevoze robu.

Kontakt s ljudima

– U ponedjeljak sam u Gradišci stao u pola 5, a prešao sam u srijedu oko 19 sati. Morao sam noćiti u terminalu pošto nisam papire uspio završiti, tako da sam tek u četvrtak krenuo. Uslovi su katastrofa. Od ponedjeljka do srijede navečer sam trpio, jer nisam imao gdje otići u toalet, niti se ima gdje izaći i obaviti osnovna fiziološka potreba. Moglo se staviti bar deset montažnih toaleta, ogorčen je Sakić.

Zamjerki, kako kaže, nema na bh. stranu. Problem nastaje već u Hrvatskoj, gdje se, prema njegovim riječima, bespotrebno prave konvoji.

– Ne vidim nikakvu ulogu tog konvoja. Ne izlazim iz kamiona i nemam dodir s ljudima. Kad uđem u Hrvatsku, slijedi čekanje konvoja, pa se ide do odmarališta, pa se opet čeka, na autoputu nas preuzimaju presretači, kada dođemo do Zagreba, preuzima nas policija… Putovao sam pet sati, za što mi inače trebaju dva i po sata, priča nam Sakić.

Lanci isporuke

Zijad Sinanović, sekretar Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže za Oslobođenje da se aktivnosti koje su pokrenute u VTK-u odnose na postizanje cjelovitog rješenja koje je objavljeno u dokumentu EU o zelenim koridorima tranzita, a koji ne podrazumijevaju pravljenje konvoja, prisutnih u mnogim zemljama, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji…

– Svjedoci smo ovih dana velikih gužvi, ali nađeno je neko rješenje da Gradiška bude otvorena 24 sata. Međutim, tražimo implementaciju spomenutog dokumenta EU o zelenim koridorima bez pratnje, u kojem je definirana tranzitna zajednica koju čini šest balkanskih država, gdje je i BiH, koja će predložiti svoje koridore koji će se uključiti na one u EU. To je cjelovito rješenje koje će obezbijediti kretanje roba i repromaterijala. To je stav koji od početka imamo, da se ne smiju lanci isporuke narušiti, naglasio je Sinanović.

Dodaje da teretna vozila koja vrše isporuku roba rade i u vrijeme policijskog sata u BiH kako bi police bile na vrijeme pune. Sinanović kaže da u međunarodnom prijevozu nema vozača koji su zaraženi koronavirusom, uprkos činjenici da ne rade online, nego su na terenu.

OSLOBOĐENJE

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU