Murphy: SAD nisu neprijatelj RS-a niti bilo koga u BiH

Ambasador SAD-a Michael Murphy izjavio je danas da njegova država nije neprijatelj Republike Srpske niti bilo koga drugog u Bosni i Hercegovini.

“Iako bi (predsjednik RS-a Milorad) Dodik volio da vjerujete da on govori u ime svih stanovnika RS-a, on to ne čini. SAD nisu neprijatelj Srba i stanovnici RS-a to znaju. SAD nisu nikome neprijatelj u Bosni i Hercegovini”, napisao je Murphey na zvaničnom nalogu američke ambasade u BiH na društevnoj mreži X.

Dodao je da je jučer jasno izložio kako SAD podržavaju i pomažu stanovnike RS-a, dodavši da je ponosan što su SAD partneri građana RS-a i da će to biti i dalje.

“Ne osjećam se ugroženim od građana Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike RS-a. Zapravo, moji odnosi s narodom RS-a uvijek su bili topli i prijateljski”, naglasio je Murphy.

On je ocijenio da će se Dodik u narednim sedmicama suočavati s ozbiljnim i važnim problemima, zbog, kako je istakao, vlastitog djelovanja, nastojeći da stvori krizu da bi „skrenuo pažnju sa svojih nevolja, jer želi izbjeći odgovornost“.

“U tome nećemo učestvovati”, naglasio je Murphy.

Za 16. oktobar zakazao je prvo ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine protiv Dodika, koga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika i neobjavljivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Beta

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU