Najavljena mogućnost generalnog štrajka u svim rudnicima u FBiH

Dvadesetak minuta prije kraja isteka zakazanog roka da im se obrati gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, svjesni da od traženog sastanka neće biti ništa, zenički rudari i njihove kolege iz preostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH napustili su plato ispred Gradske uprave Zenica te se vratili pred Dom rudara, gdje su obznanili da prekidaju današnji protest.

Predstavnici Sindikata saopćili su im i naredne korake u cilju deblokade računa Zavisnog društva Rrudnici mrkog uglja Zenica, koji je ovog puta blokiran zbog potraživanja za zatezne kamate u iznosu  nešto višem od 3.000.000 KM od strane Grada Zenica, a zbog čega zenički rudari nisu dobili plaću za februar niti topli obrok za januar ove godine.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Fedracije BiH Sinan Husić istakao je kako je već spremna odluka o organizaciji jednosatnog štrajka upozorenja u sviom rudnicima, koji će biti realiziran sutra, u priodu od sedam do osam sati.

-Odluka će biti dostavljena u Vladu FBiH, Elektroprivredu BiH i sve rudnike. Ta će odluka sutra biti realizovana. Ne bude li pozitivnih rezultata, a na osnovu te odluke, mi ćemo usaglasiti naše aktivnosti za prekosutra.

Ono što je sigurno, ako ne bude rješenja danas ili najkasnije sutra do 15.00 sati, po pitanju isplate plaće u Rudniku Zenica, mi ćemo se u četvrtak, sigurno, ponovo okupiti ovde u puno većem broju i jedan drugi karakter protestnog skupa biće održan na istim lokacijama na kojima su održani protestni skupovi danas – najavio je Husić.

Najavio je i mogućnost organizacije generalnog štrajka u svim rudnicima u FBiH, jer, kako je kazao, neće ostaviti zeničke rudare same u borbi za svoja prava.

Husić je rekao  da  je “siguran da imaju elemente i argumente na osnovu kojih će u naredna 24 sata ovo pitanje razrješiti”.

Također,  najavio je da, “ako ih budu primorali, da će svih 6.000 rudara iz rudnika Koncerna EPBiH doći u Zenicu”.

Predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić zahvalio je svima koji su ih podržali te najavio da će predstavnici tog sindikata nastaviti jučer započeti štrajk glađu, a rudarima koji su dolazili na prozivke pred njihovu smjenu, nakon čega su se vraćali kućama, kazao je da od danas nemaju obavezu da se javljaju na prozivke.

Avdić  je najavio kako se “neće povući, neće odustati od štrajka glađu, dok se sve ovo ne završi”.

Zahvalio je i svim rudarima na iskazanom dostojanstvu te ih pozvao, oni koji imaju želju, da im se pridruže i u štrajku glađu. Rudari zahtjevaju uspostavljanje komunikacije kako bi se riješio njihov problem između vladajućeg društva EPBiH, menadžmenta preduzeća ZDRMU Zenica te Gradske uprave Grada Zenica.

Rudari jamskih pogona “Raspotočje” i “Stara jama” ne proizvode ugalj od petka poslijepodne, kada su odbili sići u jame u drugoj smjeni te stupili u radnički neposluh. Današnjem protestu u Zenici prisustvovao je, između ostalih, uime Saveza  samostalnih sindikata BiH, Samir Kurtović. 

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU