Najavljuju ponovno izlazak na ulice Hong Konga

Organizatori prosvjeda u Hong Kongu najavili su za nedjelju ponovno izlazak na ulice tisuće stanovnika te bivše britanske kolonije, a zahtijevat će potpuno povlačenje zakona o izručenju osumnjičenika Kini kao i odgovornost policije zbog gušenja masovnih prosvjeda proteklog tjedna suzavcem i gumenim mecima.

Prosvjednici poručuju da ih ne zadovoljava odluka o odgodi donošenja zakona o izručenju osumnjičenih stanovnika Hong Konga Kini, koju je donijela predsjednica vlade Hong Konga Carrie Lam, te traže da se sporni zakon u cijelosti opozove, a Lam podnese ostavku.

“Mislim da većina ljudi u Hong Kongu neće prihvatiti privremenu suspenziju”, izjavio je prosvjednik Thomas Hong, koji je štrajkao glađu ispred vladina ureda.

Pod pritiskom masovnih demonstracija prošloga tjedna Lam je u subotu odlučila suspendirati predloženi zakon te naglasila da se od njega ne odustaje, već odgađa donošenje radi daljnjih konzultacija. No to nije smirilo velik dio javnosti Hong Konga koja smatra da suđenja u Kini ne bi bila pravična.

Neslužbeni organizator prosvjeda Fronta za građanska i ljudska prava poručio je da će na nedjeljnom prosvjedu tražiti odgovornost policije zbog pretjerane upotrebe sile protiv prosvjednika, suzavca i gumenih metaka, kojima je u srijedu ozlijeđena 81 osoba.

Organizatori traže od vlade i da prosvjede ne tretira kao nerede, te da pusti uhićene na slobodu.

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je pod kinesku kontrolu 1997. godine, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sustava Hong Kongu bi trebala biti zajamčena posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i neovisno sudstvo.

federalna.ba/

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU