Najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK) – Svakidan

najbolji recept i tehnika čišćenja voća (korak po korak) – svakidan


SASTOJCI:

1 kg zrelih jagoda
0,2 kg šećera
1 limuntusa


PRIPREMA:

Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom. Ocijediti, pa redati u šerpu – sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuhati na srednjoj vatri, skidati pjenu i kad je kuhano opjeniti do kraja.Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vrijeme proberite sljedeći kilogram – birajte samo cijele, neoštećene jagode. Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocijedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu. Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i cijeđenje. Na kraju prvi ocijedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuhanje, prenosi “Recepti za sve“.

(Preuzeto sa: receptizatren.club)


..

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU