Nakon sinoćnjih napada hiljade ljudi pobjegli iz bolnice Shifa

Palestinci koji bježe iz sjeverne borbene zone Gaze rekli su za Associated Press da su hiljade raseljenih osoba koje su se sklonile u bolnicu Shifa u srcu grada Gaze pobjegle nakon noćnih eksplozija.

U bolnici je bilo smješteno skoro 80.000 ljudi.

Neki od onih koji su bježali u petak su rekli da je ostalo samo nekoliko stotina teško ranjenih pacijenata i ljekara. Doktori u bolnici Shifa nisu mogli odmah biti dostupni za komentar zbog prekida telefonskih i internet veza.

Izraelska vojska je tvrdila da se Hamas krije u bolnicama i ispod njih i da je uspostavio komandni centar pod Shifom – što ta militantna grupa i bolničko osoblje poriče.

Zdravstveni zvaničnici Gaze rekli su da su tokom noći i u petak rano ujutro izvedeni napadi u blizini četiri bolnice.

U isto vrijeme, šef UN-a za ljudska prava, Volker Türk, pozvao je na istragu o onome što je opisao kao ‘neselektivno’ bombardiranje i granatiranje Izraela u gusto naseljenim područjima u Pojasu Gaze, prenosi Reuters.

“Opsežno izraelsko bombardiranje Gaze, uključujući upotrebu eksplozivnog oružja velike razorne moći u gusto naseljenim područjima… očito ima razorne humanitarne posljedice i predstavlja kršenje ljudskih prava”, rekao je Türk novinarima u Jordanu. “Napadi se moraju istražiti… Imamo razloga zao ozbiljnu zabrinutost da se radi o nesrazmjernim napadima koji krše međunarodno humanitarno pravo.”

Türk nije precizirao na koje oružje misli.

Upitani za komentar, stalna misija Izraela pri UN-u u Ženevi rekla je Reutersu: „Izrael se u svakom trenutku pridržava međunarodnog humanitarnog prava. Teroristi ne.“

Govoreći u New Delhiju, Blinken je rekao da SAD “cijene” korake Izraela da minimizira civilne žrtve, ali da to nije dovoljno, prenosi Associated Press.

Dodao je da su SAD Izraelcima predložile dodatne ideje, uključujući duže “humanitarne pauze” i proširenje količine pomoći koja ulazi u Gazu. Ti koraci će, kako je rekao, “spasiti živote i omogućiti veću pomoć Palestincima koji je hitno trebaju”, ali u isto vrijeme “treba učiniti mnogo više kako bi se zaštitili civili i kako bi se osiguralo da humanitarna pomoć stigne do njih”.

Američki diplomata je rekao da je “previše Palestinaca ubijeno, previše ih je patilo ovih proteklih sedmica” i da treba učiniti sve što je moguće da se spriječi dalja šteta i maksimizira pomoć koja im je potrebna.

federalna.ba/agencije

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU