Nedostatak vitamina D u trudnoći povezan s uvećanim rizikom od ADHD-a kod djece

Prema riječima doktorice Minne Sucksdorff sa sveučilišta Turku u Finskoj, pored genotipa, prenatalni čimbenici poput manjka vitamina D tijekom trudnoće mogu utjecati na razvoj ADHD-a kod djece. Do tog podatka znanstvenici su došli kroz istraživanje kojem je cilj bio dokazati vezu između niskih razina vitamina D kod majki tijekom trudnoće i povećanog rizika za dijagnozu poremećaja pažnje i koncentracije (poznatijeg kao ADHD) kod djece.

Istraživanje je obuhvatilo 1067 djece rođene između 1998. i 1999. godine u Finskoj kojima je dijagnosticiran ovaj poremećaj te isti broj djece kod kojeg poremećaja nije bilo. Podaci su prikupljani prije nego što je na snagu došla preporuka o obaveznom uzimanju 10 mg vitamina D dnevno tijekom trudnoće. No nedostatak vitamina D još je uvijek problem u ovoj zemlj, prenosi indexhr.

Profesor Andre Sourander kaže da bez obzira na preporuku manjak vitamina D ostaje globalni problem. U Finskoj su mjerenja pokazala da je kod nekoliko grupa imigranata na nezadovoljavajućoj razini.

“Ovo istraživanje nudi jake dokaze da je niska razina vitamina D u trudnoći povezana s manjkom koncentracije kod potomaka. Budući da je ADHD jedna od najčešćih kroničnih bolesti kod djece, ovi rezultati od velikog su značaja za javno zdravstvo”, rekao je profesor Sourander.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU