Neke namirnice uopće ne biste smjeli podgrijavati u mikrovalnoj, evo i koje

Mikrovalna pećnica je jednostavna za upotrebu jer na brz način možete podgrijati hranu. Iako hrana iz mikrovalne nikada nije tako dobra kao svježa ne možemo poreći da je dobar način da dobijemo porciju tople hrane uz minimalan napor.
No postoje neke namirnice koje nikada ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici.

Riža

Jedna od tih namirnica je riža. Pogrešno podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom koja je uzrokovana bakterijom Bacillus cereus. Rižu prije nego stavite u frižider ostavite da je na sobnoj temperaturi sat vremena. Zatim kada ponovo podgrijavate rižu, potrebno ju je potpuno zagrijati. Rižu koja je bila duže od jednog dana u frižideru nemojte stavljati u mikrovalnu. Radije je bacite.

Ljute paprike

Ljute paprike nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj pećnici jer one sadrže kapsaicin. Kada ih stavite u mikrovalnu ekstremno visoke temperature uzrokuju isparavanje tih spojeva. Para koju ove paprike ispuštaju može biti veoma intenzivna, te vas može peći za oči i grlo.

Brokule

Da, ovo se povrće vrlo lako zagrijava u mikrovalnoj, ali je podgrijavanje štetno zato što nestaje 97 posto svih njegovih hranjivih sastojaka.

Krompir

Dobra vijest je da nekuhani krompir možete stavljati u mikrovalnu, no problem je zagrijavati krompir koji je već kuhan. Krompir sadrži C. botulinum, koji je vrsta bakterije koja raste na krompiru i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Dakle, podgrijavati krompir nije dobra ideja.

Gljive

Ako ste kuhali gljive i ostalo vam ih je možda je bolje da ih bacite jer ih ne biste trebali podgrijavati. To je zato što su gljive izuzetno osjetljive na loše bakterije i druge mikroorganizme.

Osim toga u mikrovalnoj ne biste trebali podgrijavati ni jaja, smrznuto voće, paradajz sos, mesne prerađevine, hljeb, špinat, kelj, celer i hranu koju ste već podgrijavali.

(KLIX)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU