Nevjerovatno brzi i ukusni kolači iz mikrovalne pećnice

Jedan od najpopularnijih deserta iz mikrovalne pećnice je zasigurno mug cake, odnosno, kolač iz šalice koji je, poput muffina, vrlo prilagodljiv, pa je i doživio brojne varijacije

Mikrovalnu pećnicu obično vežemo uz podgrijavanje hrane i rijetko je koristimo za pripremu složenih jela, pogotovo deserta.

Međutim, ova praktična kuhinjska naprava je kao stvorena za brze slastice, pogotovo u trenucima kada nas uhvati iznenadna želja za slatkim. Srećom, deserti iz mikrovalne pećnice uglavnom se pripremaju u malim porcijama, pa nas uče i umjerenosti, a radi jednostavnosti, predstavljaju odličan način kako manje iskusne kuhare uvesti u svijet priprave slatkih delicija.

Popularni kolač iz šoljice
Jedan od najpopularnijih deserta iz mikrovalne pećnice je zasigurno mug cake, odnosno, kolač iz šalice koji je, poput muffina, vrlo prilagodljiv, pa je i doživio brojne varijacije. Za njegovu pripremu bit će vam potrebna šalica prikladna za upotrebu u mikrovalnoj pećnici i nekoliko osnovnih sastojaka – 3 žlice oštrog brašna, 2 žlice šećera, ¼ žličice praška za pecivo, mali prstohvat soli, 1 žlica ulja ili rastopljenog maslaca, 3 žlice mlijeka i malo ekstrakta vanilije. U šalicu najprije stavite suhe sastojke i dobro ih pomiješajte, a zatim dodajte i one tekuće te smjesu miješajte dok ne dobijete homogenu tekuću masu bez grudica brašna. Šalicu sa smjesom „pecite“ u mikrovalnoj pećnici na programu visoke snage 1-2 minute. Vrijeme termičke obrade može varirati od pećnice do pećnice, a dok ne odredite vrijeme potrebno za obradu u vašoj mikrovalnoj pećnici, savjetovali bismo vam da kolač prvo pečete 1 minutu, pa po potrebi nastavite s pečenjem provjeravajući kolač svakih 15 sekundi.

Na ovaj način dobit ćete jednostavan, no vrlo ukusni kolač s mirisom vanilije kojeg možete jesti izravno iz šalice. Za čokoladni okus smjesi prije pečenja možete dodati i 2 žlice kakaa u prahu, a za još luksuzniji doživljaj sastojcima pridružite i 1-2 žlice omiljenog kakao namaza ili maslaca od kikirikija. Druge opcije su 2 žlice bobičastog voća ili 2 žlice sitno naribane mrkve, koje možete popratiti začinima poput cimeta i đumbira.

Brzi keks s komadićima čokolade
U šalici, uz pomoć mikrovalne, možete pripremiti i poznati keks s komadićima čokolade, koji je najukusniji kada se posluži dok je još vruć s, primjerice, kuglicom kremastog sladoleda. Izradu keksa započnite miješanjem 1 žlice maslaca sobne temperature s 1 žlicom bijelog i 1 žlicom smeđeg šećera. Kada maslac i šećer dobro sjedinite, dodajte 1 žumanjak i malo ekstrakta vanilije te nastavite s miješanjem. Navedenim sastojcima dalje dodajte 3 žlice oštrog brašna i malo soli, a kada dobijete kompaktnu smjesu, umiješajte joj 2 žlice komadića čokolade pa je ravnomjerno rasporedite po dnu šalice. Kod pripreme ovog recepta najbolje je koristiti šalicu s nešto širim dnom, a umjesto komadića čokolade, tijestu za keks možete dodati sitno suho voće ili sjeckane tostirane orašaste plodove. U svakom slučaju, keks pecite na programu visoke snage 50-70 sekundi, ovisno o mikrovalnoj pećnici koju koristite. Pazite da ga ne obrađujete predugo jer bi u tom slučaju mogao postati presuh.

Cheesecake iz šoljice
Mnogi se iznenade i kada čuju kako se u mikrovalnoj pećnici može pripremiti i brzi cheesecake koji svojim okusom ne zaostaje za klasičnom verzijom torte od sira. Za tri porcije, koje ćete također peći u šalicama, trebat ćete 120 g svježeg krem sira, 240 g čvrstog jogurta, 3-4 žlice šećera, 1 žlicu oštrog brašna, bjelanjke od 2 jaja i ½ žličice ekstrakta vanilije. Navedene sastojke dobro promiješajte u zdjeli i dodajte im dodatak po želji, poput voćnog pirea, pekmeza ili jednostavno – soka i naribane korice limuna. Zatim pripremite tri šalice, na dno im stavite mrvljene kekse, a na njih rasporedite pripremljenu smjesu. Tortice od sira u šalicama pecite jednu po jednu na visokoj temperaturi, 45-60 sekundi.

Tijekom obrade cheesecakea u mikrovalnoj pećnici morate paziti da vam smjesa sa sirom ne počne kipjeti, stoga ga pecite u 15-sekundnim intervalima, provjeravajući konzistenciju kreme nakon svakog intervala. Da su tortice od sira gotove, prepoznat ćete po tome što će krema uz rubove biti čvrsta, a u sredini poput želea, a ovo provjerite laganim potresanjem šalice. Prije konzumacije, tortice ostavite oko 2 sata u hladnjaku.

gastro.hr

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU