NIJE PROŠAO PRVI TALAS ZARAZE/ Šeranić: Zatvaranje granica nema smisla u ovoj fazi epidemije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da nije prošao prvi talas epidemije virusa korona koji je još prisutan u zajednici, te da je sada važno ograniči njegovo širenje

Šeranić smatra da zatvaranje granica neće imati smisla u ovoj fazi epidemije, jer je virus tu, te da to nije način efikasne odbrane.

“Ne znam koliko su sada svrsishodni načini na koje se pojedine države bore protiv epidemije ovog virusa, putem zatvaranja granica, ukoliko postoji širenje virusa unutar zajednice”, rekao je Šeranić sinoć za RTRS.

On smatra da je potrebno pratiti pojedinačne slučajeve lokalnih zajednica i ponašati se u skladu sa tim.

“Lokalne zajednice, uz procjenu domova zdravlja i Instituta za javno zdravstvo Srpske, prateći način zaražavanja ljudi, treba da preduzimaju određene mjere”, naveo je Šeranić.

On je napomenuo da su mjere koje se donose bazirane na relevantnim podacima gdje se najčešće dešavaju slučajevi zaraze, te da će i odluka o donošenju širih mjera zavisiti od procjene situacije.

“Virus korona ne možemo izliječiti i on će uvijek biti kod nas u zajednici, te će se i u narednom periodu dešavati veći ili manji broj zaraženih, u zavisnosti od toga kakve se mjere unutar sredine budu primjenjivale”, pojasnio je Šeranić.

On je naveo da, ukoliko se budu primjenjivale restriktivne mjere, dešavaće se da broj zaraženih bude manji, a ako se pojedinci budu ponašali neodgovorno, taj broj će biti veći.

Prema njegovim riječima, prvi talas epidemije biće završen kada ne bude novozaraženih lica, što će se vrlo teško ostvariti ukoliko se pojedinci ne budu pridržavali mjera protiv širenja virusa.

Šeranić je naveo da je danas, u odnosu na period kada se epidemija pojavila na ovim prostorima, poznato na koji način se virus korona može liječiti, u smislu primjene koktela lijekova koji su se pokazali kao dobri.

“U prethodnom periodu smo saznali kako virus djeluje na različite ciljne grupe, te ko najčešće prolazi bez, a ko sa simptomima, kao i kako se dešava razvoj bolesti u određenoj populaciji, a poznato je kako se prenosi i koje su mjere prevencije širenja virusa”, rekao je Šeranić.

On je napomenuo da i dalje postoji niz nepoznanica u vezi sa ovim virusom, te da ih je potrebno otkriti u narednom periodu naučnim i istraživačkim radom.

“Jedna od tih nepoznanica jeste i kakav se imunitet razvija kod ljudi koji su prebolovali virus”, rekao je Šeranić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU