Zdravlje BiH građana i očuvanje radnih mjesta je dobitna kombinacija i u turizmu

Sektor turizma i ugostiteljstva uz međunarodni prijevoz putnika u svijetu, pa tako i u Bosni I Hercegovini je među prvima se doveo u nezavidan položaj izazvan epidemijom korona virusa.

Svjetska turistička organizacija već navodi o ugroženosti radnih mjesta u milionskim iznosima, te nastoji skrenuti pažnju vladama zemalja o uvođenju ekonomskih mjera u cilju ublažavanja tog problema.

Nakon relativno, većim dijelom, uspješne zimske sezone u dijelu ski-centara u Bosni I Hercegovini koju je karakterizirala oskudnost sniježnih padavina uz održavanje skijališta vještačkim snijegom, već krajem februara sektor turizma je počeo osjećati negativne uticaje izazvane epidemijom korona virusa.

Ostvarena noćenja i dolasci, a time i turistička potrošnja je dovedena praktično na nulu, odnosno razvoj i djelovanje u turizmu je naglo zaustavljeno.

Turistička privreda je u statusu mirovanja uz problem održavanja tekućeg poslovanja. Prihoda nema, a fiksni troškovi su prisutni.

Također, uspješnost razvoja BiH turizma u zadnjim godinama je pokrenulo niz investicija, što je dodatna otežavajuća okolnost kod niza turističko/ugostiteljskih privrednih društava s obzirom da su kod mnogih izvori financiranja iz kreditnih zaduženja.

U tom smislu bit će veliki izazov zadržavanje radnih mjesta, pa i opstanak privrednih subjekata koji neće moći sami odgovoriti ovoj nezavidnoj situaciji bez podrške javnog sektora.

Kašnjenja u kriznim planovima ekonomske podrške najugroženijim sektorima i njihovoj konkretizaciji će sigurno izazvati izražen val otpuštanja radnika što je već na vidiku u bližem periodu.

Daljnja odlaganja u podršci će samo dodatno usložnjavati problem, te pored zdravstvene zaštite i očuvanja zdravlja stanovništva kroz već niz izrečenih mjera, očuvanje prevashodno radnih mjesta i opstanak preduzeća je putokaz za uspjeh i jedina dobitna kombinacija u borbi sa epidemijom.

Piše: Dolovac Samer  (Direktor turističke agencije Santours d.o.o. Travnik)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU