OBILJEŽAVANJE 25-GODIŠNJICE GENOCIDA/ Premijerno izvedena simfonijska poema za Srebrenicu ‘Fatima’

Simfonijska poema za sopran i orkestar “Fatima” kompozitora Edina Zonića i na stihove Edina Krehića premijerno je izvela sinoć Sarajevska filharmonija na koncertu koji je održan na otvorenoj sceni Memorijalnog centra “Kovači”

Fatima je najmlađa žrtva Srebrenice. Rodila se u noći kad je i ubijena, a ime je dobila tek nakon što su je identifikovali 2012. godine.

Koncertom je na dostojanstven način obilježena 25. godišnjica sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji je predvodila maestra Samra Gulamović, kao solista nastupila je sopranistica Adema Pljevljak-Krehić.

Program, kojeg je režirao Dino Mustafić, sadržavao je i čitanje poezije posvećene ratu i stradanjima u Srebrenici i BiH dva velika svjetska književnika nobelovca, Česlava Miloša i Josifa Brodskog, uz učešće glumaca Gordane Boban, Dženite imamović-Omerović, Aldina Omerovića i Maka Čengića, koreografsku numeru Amile Terzimehić uz izvođače Haruna Čehovića i Hanu Zrno, te poetsko-dokumentarni foto back up Srebrenice “Lično” autorice Aide Redžepagić.

Koncert je održan u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo koji je, kako je podsjetio glasnogovornik tog memorijala Irfan Gazdić, jedinstven pravni subjekt javnog sektora u državi BiH čiji je dijapazon djelovanja determiniran agresijom na RBiH, u svakom segmentu koji ta agresija, kao takva, podrazumijeva.

  • To se između ostalog odnosi i na genocid, zločin protiv čovječnosti, udružene zločinačke poduhvate i ostale zločine formulisane međunarodnim pravom. Pored ‘kamenih’, Fond memorijala ustrajno radi i na izgradnji i postavljanju intelektualnih, naučnih i kulturnih ‘spomenika’ na period agresije – kazao je Gazdić.

U saradnji sa najeminentnijim kulturnim radnicima, institucijama, dodao je , JU Fond Memorijala etablira put kulturi sjećanja na potonji period u kojem je BiH ponovno stekla nezavisnost.

Eklatantan primjer jednog takvog projekta je sinoćnji koncert Sarajevske filharmonije na otvorenoj sceni Memorijalnog centra Kovači, pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU