Obilježavanje 30. godišnjice zločina na Korićanskim stijenama

Na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić danas će biti obilježena 30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama. 

Obilježavanju će prisustvovati članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.”, Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženja porodica poginulih i nestalih “Vrbanja” Kotor Varoš -Travnik.

Savez obilježava masakr, dvostruku egzekuciju, nad najmanje 224 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti zarobljenih u prijedorskim logorima, a izvršen po nalogu Kriznog štaba opštine Prijedor 21. augusta 1992. godine, od pripadnika Interventnog voda prijedorske policije. Dvostruka egzekucija je podrazumjevala prije svega kukavičko pucanje u leđa poredanih logoraša uz povike njihovih ubica, a zatim i pad u ambis Korićanskih stijena, iako je logorašima prethodno obećana razmjena. Prethodno su logoraši opljačkani od policajaca, a na kraju ovog čina, u ponor stijena su bacane bombe i sasipani rafali po tijelima logoraša. Laž, krađa, maltretiranje i ubijanje nevinih, oduvijek bili ogledalo neljudi, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Međutim, pošto nije čovjek taj koji određuje sudbinu, nekoliko logoraša je ipak preživjelo i bivalo svjedocima monstruoznih egzekucija na Korićanskim stijenama, te su dali doprinos u procesima protiv zločinaca na sudovima u Hagu i Sudu Bosne i Hercegovine.

Ukupno 10 pripadnika policije je zbog masakra na Korićanima osuđeno na sudovima na skoro 200 godina robije, dok je tadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Prijedor, Milomir Stakić, osuđen na 40 godina zatvora za ratne zločine na prijedorskom području, a između ostalog i za ovaj zločin nad najmanje 224 logoraša.

Savez logoraša u BiH, ovim i svim drugim aktivnostima koje implementiramo na područjima cijele Bosne i Hercegovine, potvrđuje svima da je lider u borbi za istinu i pravdu na ovim našim prostorima i da ćemo zajedno sa članicama, udruženjima logoraša širom BiH, drugim organizacijama i institucijama, ambasadama i pojedinicima, domaćim i stranim, istrajati i uspjeti u konačnom rješavanju statusa logoraša kroz Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, ispraviti nepravdu staru skoro 30 godina, poboljšati status logoraša i doprinos Saveza jedinstvenoj BiH, i od te borbe nećemo nikada odustati, poručili su iz Saveza logoraša u BiH. (Fena/ Foto: Arhiv)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU