Onečišćenje zraka godišnje uzrokuje preko 1.200 smrti maloljetnika u Evropi

Onečišćenje zraka uzrokuje smrt više od 1.200 ljudi maloljetnika u Evropi godišnje, procjenjuje Evropska agencija za okoliš (EEA) u izvještaju objavljenom danas.

– Djeca su posebno osjetljiva na onečišćenje zraka, od trenutka kad su u maternici pa sve do odrasle dobi – istakla je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, dodajući da loš zrak također izlaže djecu većem riziku od hroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Poboljšanje kvalitete zraka blizu škola i vrtića

Zagađenje treba rješavati na izvoru, založili su se stručnjaci te agencije, rekavši da se emisije iz saobraćaja, industrije i grijanja moraju brže smanjivati.

Jedna od praktičnih mjera koje zagovaraju je poboljšanje kvalitete zraka u blizini škola i vrtića, na primjer stvaranjem više zelenih površina.

Unatoč poboljšanjima posljednjih godina, nivoi glavnih zagađivača u mnogim evropskim zemljama ostaju tvrdoglavo iznad granica koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše EEA u drugom izvještaju.

Zagađenje finom prašinom

Problemi su posebno prisutni u gradovima. Više od 90 posto urbanog stanovništva u 2021. u zemljama EU moralo je živjeti s nivoima fine prašine (PM2,5), ozona (O3) i dušikovog dioksida (NO2) koje su bile iznad preporuka WHO-a. To se posebno odnosi na centralnu i istočnu Evropu, kao i Italiju.

Glavni razlog zagađenja finom prašinom je korištenje krutih goriva poput ugljena za grijanje u industriji.

“Djeci je disanje brže, dišu više na usta i bliže su tlu”

Procijenjenih 1.200 preuranjenih smrti među maloljetnicima pokriva zemlje članice EGP-a, koje uključuju Švicarsku, Norvešku, Island, Lihtenštajn i Tursku, uz 27 zemalja EU.

– Ne možemo razmišljati o djeci kao malim odraslim osobama kada su u pitanju rizici za okoliš i onečišćenje zraka – rekao je stručnjak za onečišćenje zraka pri EEA Gerardo Sančez Martinez (Sanchez). 

– Disanje im je brže, dišu više na usta, bliže su tlu -istakao je.

AVAZ.BA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU