Predivne, ali opasne turističke destinacije u kojima prvo morate misliti na bezbednost

Putovanja su verovatno najlepši način na koji možete potrošiti novac i obogatiti svoj život jer na kraju, uspomene su jedino što ostaje sa nama zauvek do poslednjeg daha.

Ipak, u odabiru destinacija vrlo je važno obratiti pažnju na bezbednost i imati informacije o svim potencijalno opasnim situacijama na koje možemo naići tokom proputovanja.

Važno je naučiti da generalizacija u ovom slučaju ne donesi nikakvu mudrost, ali je neophodno prikupiti prave informacije kako bi osigurali da se sa tih putovanja vratimo sa više lepih nego ružnih sećanja.

Bilo da planirate posetu nekim dalekim i egzotičnim destinacijama sa rancem na leđima, bilo da se odlučite za krstarenje mediteranom ili kruziranje severnim morima, uvek je važno imati na umu sopstvenu i bezbednost svoje porodice i prijatelja.

Postoje mnoge liste namenjene turistima koje govore upravo o stepenu kriminala u određenim državama, gradovima i delovima sveta, a ovo su samo neke od popularnih destinacija koje su osim po prirodnim i kulturološkim lepotama poznate i po visokom stepenu kriminalnih aktivnosti.

Akapulko, Meksiko

Meksiko već decenijama ima ugled nebezbedne zemlje, naročito ukoliko zalutate u neke ne toliko turističke destinacije. Meksiko siti, Tihuana, Gvadalahara samo su neki od poznatih gradova u kojima svoje aktivnosti vrše kriminalni klanovi koji su poznati širom sveta.

Pored ovih pomenutih mesta, na ovu negativnu listu može se uvrstiti i predivni Akapulko koji i pored svih opasnosti i dalje privlači turiste sa svih krajeva planete.

Ovo odmaralište oduvek je privlačilo bogate i slavne koji su hrlili da uživaju u svim čarima koje Akapulko nudi svojim posetiocima. Nažalost, stopa kriminala raste iz godine u godinu što negativno utiče na posetu, pre svega svetski poznatih osoba.

Danas Akapulko važi za jedno od najopasnijih mesta u Meksiku, a s obzirom na brojnost američkih turista na ovoj destinaciji, Sjedinjene Države upozoravaju svoje građane na opasnosti, stavljajući Meksiko u isti rang sa Libijom i Sirijom.

Meksiko se dugo bez mnogo uspeha bori protiv narko kartela, a Akapulko sa svojom atraktivnom lokacijom i karakteristikama svakako spada u sferu njihovog interesovanja.

Bahami

Bahami oduvek važe za pravi turistički raj. Karipski arhipelag privlači svakoga ko voli toplo vreme, neverovatne plaže i boju mora kojoj se ne može odoleti.

Sa druge strane, mnoge karipske zemlje imaju veliki problem sa kriminalnim bandama koje često mogu biti veoma surove prema stranim državljanima, naročito ukoliko “namirišu” potencijalnu zaradu od otmice.

Skupi hoteli, ograđeni i čuvani delovi Bahama koji su napravljeni samo za turiste na neki način garantuju bezbednost svojim mušterijama, ali ukoliko vas znatiželja odvuče van granica ovih objekata više niko ne može sa sigurnošću tvrditi da ćete se bezbedno vratiti kući.

Taj prirodni, ali i veštački iskonstruisani raj mnoge će odbiti jer se sve svodi na ugostiteljstvo, ograničeni prostor bez mnogo prilika za upoznavanje lokalne kulture.

Možete se uljuljkati i poverovati u idilu koju vidite, ali ukoliko prošetate po lokalnim uličicama gotovo pa izvesno ćete upoznati i onu drugu, mračniju stranu Bahama.

predivne, ali opasne turističke destinacije u kojima prvo morate misliti na bezbednost
predivne, ali opasne turističke destinacije u kojima prvo morate misliti na bezbednost

Durban, Južna Afrika

Ova zadivljujuća zemlja, bogate i tragične istorije, danas važi za jednu od opasnijih država planete.

Grad Durban važi za “igralište Južne Afrike” i prepun je izuzetnog sadržaja – od plaža i dugačke obale do neverovatne botaničke bašte i tematskih parkova.

Uz bogat biljni i životinjski svet, ovaj grad karakterišu oružani napadi, pljačke i otmice, kao i još mnogo drugih vrsta najrazličitijih kriminalnih aktivnosti.

Ovo igralište Južne Afrike, nažalost spada i u red igrališta za kriminalce različitih profila. Lokalci često krenu putem kriminala zbog velike nemaštine i ekonomskog raslojavanja stanovništva pa je očaj često opravdanje da se krene butem beznađa.

Durban se nalazi i na ruti trgovaca drogom, a zbog ogromne korupcije ovaj narko biznis umesto da jenjava, zapravo sve više napreduje.

Gvatemala

Mnoge od nas oduvek su privlačile Centralna i Južna Amerika, ali iole obaveštenom čoveku jasno je da se na takvo putovanje ne odlazi bez dodatne pripreme i saznanja u koje delove ne treba zalaziti.

Jedna od tih država “na glasu” svakako je Gvatemala. Ova centralnoamerička država ima sve preduslove da bude prvoklasna turistička destinacija, ali zahvaljujući stepenu nasilja često se preskače u tim planovima proputovanja.

Bogata kultura, prirodne lepote poput prašuma, plaži, jezera, kao i egzotičnog voća i povrća, ali i hramova Maja, samo su neki delovi iz bogatog i primamljivog repertoara turističke ponude Gvatemale.

Kao i Meksiko, Gvatemala je širom sveta najčešće poznata po oružanim sukobima zaraćenih bandi, po pljačkanju, otimanju, ubistvima, seksualnim napadima, iznudama i drugim najjezivijim zverstvima.

Ovakve vesti uglavnom stižu i do drugih krajeva planete, gde sve one pozitivne i prelepe stvari koje Gvatemalu čine izuzetno lepom zemljom padaju u potpuno drugi plan.

Kada zemlja koja se u svom razvoju najviše oslanja na turizam ima ovakav problem sa kriminalom onda ne čudi nezavidan ekonomski status Gvatemale.

Ipak, vlasti ističu pomake i na ovom polju tvrdeći da se u poslednjih desetak godina broj ubistava prepolovio te da će Gvatemala uspeti da pobedi zlo u sopstvenim redovima. Nadamo se da će vlasti uspeti u toj nameri i da će ljudi iz čitavog sveta imati prilike da upoznaju onu lepšu, pravu stranu ove neverovatne zemlje.

Rio de Žaneiro, Brazil

Rio je jedan od onih gradova koje svaki čovek ima želju da poseti makar jednom u toku života. Čuvena plaža Kopakabana, brazilski karneval ili ogromna statua Hrista Spasitelja samo su deo onoga što ćete naći u ovom neverovatnom gradu.

Ipak, Rio ima i svoje čuvene favele, a poznato je kakva pravila vladaju u njima. Zbog toga, osim prepuštanja uživanju, ipak morate uključiti sva čula kako bi poneli samo lepe utiske iz ovog grada.

Rio de Žaneiro bez svake sumnje ne trebate preskočiti zbog potencijalnih opasnosti, već treba povesti računa, uključiti mozak, otvoriti oči i uši i izbegavati sumnjive tipove, kvartove i situacije.

Rio je poznat po visokoj stopi kriminaliteta. U ovaj multimilionski grad dolazi preko dva miliona stranih turista godišnje, pa su oni česta meta siromašnih i beskrupuloznih bandita, često i maloletnika.

Ukoliko se pak držite bezbednijih delova grada, bez želje da svojim očima vidite život u favelama, onda se možete nadati bezbednom i neverovatno zabavnom provodu u ovom nezaboravnom gradu koji nikada ne spava.

Jamajka

Kada pomislimo na Jamajku kod većine su prve asocijacije Bob Marli i rege muzika, jedan od najboljih sportista svih vremena Jusein Bolt, kao i opojni mirisi marihuane i rastafarijanski dredovi.

Nažalost, Jamajka nije samo zemlja nasmejanih muzičara i sportista, bezbrojnih plaža i inspirativne prirode. Ova zemlja ima reputaciju kao prilično nebezbedno mesto za turiste.

Gradovi Jamajke nisu često bezbedni ni za lokalni živalj, a kamoli za strane turiste. Kingston mnogi opisuju kao zapravo tužan grad jer se u vazduhu oseća opasnost, a turisti su često pokretna meta za otmičare.

Turisti i dalje obilato dolaze na Jamajku, ali niko ne može garantovati bezbednost ukoliko se zadesite na pogrešnom mestu. Iako se većina ubistava i nasilja vezuje za obračun kriminalnih bandi koje ratuju oko teritorija, neretko se na njihovom “meniju” nađe i mesto za ponekog nevinog turistu.

Prethodno napisani redovi nisu nastali u cilju odvraćanja od putovanja na ove destinacije, već isključivo kako biste bili svesni određenih podataka, činjenica i opasnosti.

Sva ova predivna mesta sa razlogom su atraktivna turistima sa svih meridijana, ali povećana doza opreza nikako nije na odmet.

Putujte bezbedno i upoznajte svet oko sebe.

PREPORUKA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU