Oslobodite se anksioznosti na jedan od ovih 13 načina

Takođe, izraženi su razdražljivost, stalno prisutan strah da će se nešto loše desiti, loša koncentracija, osjećaj ispranog mozga.

Anksiozne osobe dosta toga mogu i same da učine kako bi olakšale tegobe i izborile se sa ovim poremećajem. Ako patite od anksioznosti, pokušajte neki od ovih 13 načina:

1. Topla kupka jedno je od najefikasnijih sredstava za ublažavanje anksioznosti, a njeno dejstvo pojačaće se ukoliko se u vodu sipa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

2. Dišite polako i duboko – sjednite, stavite jednu ruku preko stomaka i polako dišite tako da vam se stomak podiže pod rukom, ali da se ramena ne odižu. Zadržite dah 4-5 sekundi, zatim veoma polako izdahnite. Postupak ponavljajte sve dok ne osjetite smirenje.

3. Popijte šolju toplog mlijeka prije spavanja, jer sadrži triptofan, amino-kiselinu koja podstiče proizvodnji serotonina – hormona dobrog raspoloženja.

4. Smanjite unos napitaka koji sadrže visok procenat kofeina (kafa, čaj, koka-kola) jer su istraživanja pokazala da su osobe koje pate od anksioznosti posebno osjetljive na ovu supstancu. Takođe, izbjegavajte alkohol, uprkos tome što u početku ublažava anksioznost, jer kada ispari iz organizma, može da pojača osjećaj tjeskobe i napade panike.

5. Šetajte najmanje pola sata dnevno pošto se na taj način podstiče oslobađanje endorfina, hemijskih jedinjenja koja su odgovorna za dobro raspoloženje.

6. Svakodnevno uzimajte kompleks vitamina B koji će pomoći organizmu da se izbori sa stresom i podstaći proizvodnju serotonina.

7. Izbjegavajte masnu i konzerviranu hranu, a što češće konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju nervni sistem.

8. Upražnjavajte tehnike relaksacije, kao što su vizuelizacija, meditacija i joga koje dokazano ublažavaju anksioznost.

9. Detaljno se informišite o svojoj bolesti i ne ustručavajte se da posjetite psihoterapeuta koji će otkriti šta je njen uzrok i odrediti adekvatnu terapiju.

10. Potražite podršku porodice, partnera i prijatelja, jer je to važan dio terapije anksioznosti.

11. Pokušajte što manje da razmišljate o prošlosti i fokusirajte se na sadašnjost, jer stalnim vraćanjem na prošle događaje samo produbljujete anksioznost. Ukoliko ne izađete iz tog “začaranog kruga”, lako možete upasti u depresiju.

12. Držite se propisane terapije i ne prekidajte uzimanje medikamenata bez odobrenja ljekara.

13. Družite se što više i ne dozvolite da vas brige odvoje od dragih ljudi, piše Ljepotaizdravlje.

BONUS VIDEO:

Oslobodite se anksioznosti na jedan od ovih 13 načina appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU