OVE NAMIRNICE SU OBAVEZAN DODATAK U ISHRANI TOKOM MENOPAUZE Zašto svaka treba da jede određene sjemenke kada napuni 50 godina

Imaju ljekovito dejstvo na naš organizam i zato se preporučuju posebno ženama starijim od 45 godina.
Poznato je da tokom najvećih hormonalnih promjena, tokom menopauze, žene treba da promijene ishranu ili da u ishranu dodaju neke jedinstvene sastojke koji će blagotvorno uticati na zdravlje, pomoći u ublažavanju simptoma tokom hormonalnih promjena, pomoći u održavanju vitalnosti i blistave i zategnute kože.

Tokom menopauze hormon estrogen počinje da opada, što često dovodi do nakupljanja viška kilograma, povećanja holesterola, pa čak i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je neophodna promjena u ishrani i promijenjen način života ako želimo da što više spriječimo sve gorenavedene negativne aspekte i prelazak u drugi period života.

Pravi izbor koji se može uvrstiti u našu ishranu mogu biti sjemenke, koje se smatraju osnovnim gradivnim elementima omega 3 masnih kiselina, koje sprečavaju iznenadne valunge žena u menopauzi, smanjuju noćno znojenje i značajno smanjuju visok nivo triglicerida. U nastavku otkrijte koje su to 4 sjemenke koje obavezno treba da uvrstite u ishranu tokom prijemenopauze ili menopauze.

Čia sjemenke

ove namirnice su obavezan dodatak u ishrani tokom menopauze zašto svaka treba da jede određene sjemenke kada napuni 50 godina
foto: pixnio

Čia sjemenke su izuzetno male, ali su nevjerovatno bogate hranljivim materijama. Neophodan sastojak drevne ishrane Asteka i Maja, ove sjemenke su vijekovima bile nadaleko hvaljene, upravo zbog svojih zdravstvenih prednosti. Antioksidansi, minerali, vlakna i omega-3 masne kiseline u čia sjemenkama mogu poboljšati zdravlje srca, podržati jake kosti i poboljšati regulaciju šećera u krvi.

Čia sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama, za koje se kaže da ih ima više od samog lanenog sjemena. Sadrže antioksidante, a samo 2 supene kašike ovog sjemena imaju 18% kalcijuma i 4 grama proteina. Imaju nizak sadržaj holesterola i natrijuma i bogati su vlaknima, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Kombinujte dodatak čia sjemenki u smutije, jogurte i napravite divan i ukusan čia puding, ali možete ih dodati i ovsenim pahuljicama. Čia sjemenke su pune antioksidanata, supstanci koje pomažu da se ubrza proces regeneracije kože i spriječe dalja oštećenja. Takođe mogu povećati nivo kolagena, što zauzvrat daje zategnutu i ​​blistavu kožu.

Laneno sjeme

Laneno sjeme je najčešći biljni izvor omega-3 masnih kiselina, sadrži i vlakna, antikancerogene supstance ili lignane koji smanjuju noćno znojenje žena u menopauzi, omega-6 masne kiseline, visokokvalitetne proteine (20%), vitamine B1, B2, C i E, cink i gvožđe.
Laneno sjeme pomaže u podmlađivanju kože, poboljšava varenje, ubrzava metabolizam i eliminiše višak kilograma. Ako zaista želimo da maksimalno iskoristimo laneno sjeme, potrebno je da prije upotrebe sameljemo laneno sjeme, samo ćemo tako iz njega dobiti što više njegovih hranljivih materija i spriječiti da sjeme jednostavno pređe kroz naš digestivni trakt. Kada jedemo laneno sjeme, moramo da vodimo računa o unosu dovoljno vode, jer ove sjemenke vezuju mnogo vode, a ako nema dovoljno vode u crijevima i tijelu, doći će do zatvora, umjesto pravog efekta koji laneno sjeme može imati na naš metabolizam.

Susam

Susam je odličan izvor proteina, kalcijuma i magnezijuma. 100 g susama sadrži folnu kiselinu koja je neophodna ženskom organizmu, a samo 2 kašičice ovog sjemena ojačaće kosti, zglobove i ubiti želju za slatkišima. Uspješno se bori protiv raka i poboljšava opšte zdravlje. Ove sjemenke su izuzetno hranljive, posjeduju veliku količinu mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, triptofana, kao i cinka koji obezbjeđuje lijep i zategnut izgled kože, vitamina B, fosfora, vlakana i proteina i zdravih masti.

Pošto susam sadrži velike količine proteina, neophodan je za zdravlje žena tokom menopauze, jer su proteini ključni gradivni blok hormona i svih ćelija u našem tijelu. Takođe, blagotvorno djeluje na digestivni trakt i otklanja nadimanje.

Kinoa

Kinoa sadrži 9 esencijalnih proteina, vitamine, aminokiseline, enzime i važne minerale. Kinoa je odlična zamjena za meso, jer sadrži visoku vrijednost proteina. Pomaže u opuštanju mišića tijela i krvnih sudova, ali i u borbi protiv raka, dijabetesa i ateroskleroze. Kinoa sadrži nekoliko biljnih jedinjenja koja mogu imati koristi za zdravlje na nekoliko načina.

Dva flavonoidna biljna jedinjenja koja su posebno dobro istražena su kvercetin i kempferol. Ovo su glavni flavonoidi koji se nalaze u kinoi. Kvercetin i kempferol imaju antiinflamatorna svojstva i djeluju kao antioksidansi u tijelu, što znači da pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali.

Konzumiranje hrane bogate flavonoidima, kao što je kinoa, može pomoći u unapređenju opšteg zdravlja, dok kinoa uspješno sprečava kardiovaskularne bolesti, starenje kože i kostiju i jača kosu i nokte.

BONUS VIDEO:

OVE NAMIRNICE SU OBAVEZAN DODATAK U ISHRANI TOKOM MENOPAUZE Zašto svaka treba da jede određene sjemenke kada napuni 50 godina appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU