Ovo povrće štiti od raka debelog crijeva

Istraživači svakodnevno istražuju različite spojeve u povrću i voću nastojeći pronaći rješenje za određene bolesti. Stoga ne čudi kako je provedeno više studija upravo na kupusastom povrću.

Ovo povrće nije samo bogato dijetalnim vlaknima koja podržavaju probavno zdravlje, već su i dobri izvori fitonutrijenata koji mogu umanjiti rizik od raka.

Na primjer, izotiocijanati, koji nastaju razgradnjom glukozinolata nalaze u kupusastom povrću, pokazuju antitumorsko djelovanje.

U nedavnoj studiji objavljenoj u The American Journal of Chinese Medicine, istraživači sa Kineskog medicinskog sveučilišta u Tajvanu istraživali su antikancerogenu aktivnost sulforafana koji je u izobilju prisutan u kupusastom povrću, poput brokule, kupusa, cvjetače i kelja.

Otkrili su kako je sulforafan učinkovito sredstvo protiv raka koje može zaustaviti stanični ciklus i apoptozu stanica raka.

Sulforafan iz ovog povrća utječe na zaustavljanje rasta i programira smrt stanica raka debelog crijeva.

Kako bi odredili kako će sulforafan utjecati na ovu vrstu raka, koristili su HCT 116, staničnu liniju ljudsko kolorektalnog karcinoma koja se obično koristi za proučavanje mehanizama rasta i metastaza tumora. Oni su liječili stanice HCT 116 sulforafanom i promatrali njegov utjecaj na ove stanice.

Prema istraživačima, sulforafan dobiven iz kupusastog povrća snažno je sredstvo protiv tumora. Istraživači posebno ističu kako je sulforafan sredstvo koje se u budućnosti može koristiti za liječenje raka ljudskog crijeva

Logicno.com.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU