3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Papa Franjo: Nko nije izuzet od pomaganja migrantima

  ()

  Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da “niko nije izuzet” od pomaganja migrantima, indirektno ukoravajući italijanskog tvrdokornog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija, koji je pokušao da zatvori luke svoje zemlje za nevladine spasilačke brodove za migrante.

  Franjo je predvodio misu iza zatvorenih vrata za migrante u bazilici Svetog Petra, na šestu godišnjicu njegove posjete Lampedusi, južnom italijanskom otoku na koji su hiljade migranata iz sjeverne Afrike pristigli u proteklim godinama. Na hiljade ih je još smrtno stradalo na moru pokušavajući da se domognu otoka.

  – Ti najzanemarivaniji među nama su prevareni i namamljeni da umru u pustinji, ti se ljudi muče, zlostavljaju i krše im se prava u pritvorskim centrima, oni se suočavaju s valovima mora koje ne oprašta, ostavljeni su u prihvatnim logorima previše dugo da bi se mogli nazvati privremenim – izjavio je Franjo.

  Misa je prenošena na televiziji ali novinarima i javnosti nije dopušteno da joj prisustvuju u cilju očuvanja privatnosti dešavanja. Prisustvovalo joj je oko 250 ljudi, među kojima su migranti, dobrovoljci i predstavnici crkvenih grupa i drugih organizacija koje pomažu migrantima.

  Žene u tradicionalnim afričkim nošnjama koje su nosile svoje bebe također su bile prisutne, prenosi Reuters.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO