-7.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Penzioneri s protesta u Zenici zatražili 10-postotno uvećanje penzija

  -

  Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona održao je danas protestni skup na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, na kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada penzionera koji su poručili da žele povećanje penzija u Federaciji BiH za 10 posto do kraja ove godine te bolju zdravstvenu zaštitu.

  Predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK-a Mustafa Trakić kazao je da je na području ZDK-a 60.000 penzionera, od kojih njih 36.000 ima penziju u iznosu 382 KM.

  Naveo je kako su nekoliko puta dobijali obećanja o povećanju penzija, ali se to nije dogodilo.

  -Danas kažemo: Dosta. Nema obećanja, od obećanja se ne živi. Danas je konkretan naš zahtjev ovdje, u Zenici, nadam se da će se nastaviti i diljem Federacije. Deset posto povećanje penzija i nema drugog razgovora – rekao je Trakić.

  Penzioneri su istakli kako su svjesni socijalne, političke i ekonomske situacije u društvu, ali zahtijevaju da “teret svi podjednako nose”.

  -Skupština je još u martu donijela odluku da se ide na proteste. S obzirom da su Vlada i Parlament gluhi na naše ranije vapaje. Dugo smo čekali i na koncu odlučili da idemo na ove proteste – istakao je predsjednik Skupštine Saveza penzionera ZDK Šefik Zvekić.

  On je dodao kako se ovom skupu nisu odazvala udruženja iz Tešanja i Olova, ali da se nada da će im se u budućnosti i oni priključiti u ostvarivanju prava penzionera.

  Predsjednik Udruženje penzionera Grada Zenica Emin Sijerčić rekao je da su zahtjevi penzionera opravdani i dokumentovani, da postoji suficit u Fondu PIO/MIO te da Vlada FBiH može hitno reagirati i povećati penzije.

  Zahtjevaju, dodao je Sijerčić, i izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, zatim da se mogu liječiti u svim zdravstvenim institucijama u FBiH, od Vlade ZDK da im se pod istim uslovima omogući da se mogu liječiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama te proširenje Esencijalne liste lijekova.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO